0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. október 6.

Olcsóbban termeszthető szőlőfajták

Sokszor megfogalmazódik a kérdés a szőlőtermesztőkben, hogyan folytassák, milyen úton induljanak el ahhoz, hogy a jelenlegi gazdasági környezetben és a megváltozott éghajlati viszonyok között fennmaradjanak.

Egyértelmű és egyszerű válasz nem létezik, de az biztos, hogy több tényezőt kell figyelembe venni a termesztőtájtól és a gazdálkodási formától kezdve a termesztéstechnológián keresztül a fajtaválasztásig.

Milyen a jó fajta? A hagyományokra alapozzunk és vegyük elő a rég elfeledett fajtákat, vagy maradjunk a világfajták mellett? Esetleg használjunk klónokat vagy próbáljunk ki újonnan nemesített fajtákat?

Ha jó döntést szeretnénk hozni, akkor hosszú távú stratégiai és cselekvési tervet kell készítenünk a gazdaság helyes működési irányáról. A szőlő- és borágazatban az üzem működéséről szóló hosszú távú döntés nemcsak a termékkínálatot, hanem a működési folyamatokat és a cég profilját is befolyásolhatja. Egyrészt a meglévő lehetőségek kiaknázása, másrészt az azonosított kockázatok elkerülése képezi a vállalat jövőjét biztosító pilléreket.

A fogyasztók igénylik

A Voltis fajtát az INRAnemesítette fajta
A Voltis fajtát az INRA nemesítette
Fotó: Pernesz György

Az újonnan létrehozott innovatív rezisztens szőlőfajták (más néven gombarezisztens vagy PIWI-fajták) telepítésével és boraik forgalmazásával kapcsolatos feltáró elemzések eredményei azt mutatják, hogy hosszú távon megtérülő befektetésként tekinthetünk rájuk. A szőlő- és bortermelőknek egyre inkább figyelembe kell venniük az ökológiai termesztés iránti társadalmi igényeket, valamint az EU-s zöld megállapodásban foglalt követelményeket. A szőlőter­mesztés nagymértékű peszticid-felhasználása hátrányt jelent az ökotermékek piacán és a környezetvédelem szempontjából is. Természetes az az igény, hogy ne csak a fogyasztásra szánt csemegeszőlő, hanem a bor is többletértéket tartalmazzon azáltal, hogy ökológiai termesztésből származik.

Az új rezisztens szőlőfajták termesztésével olyan eszköz áll a szőlőtermelők rendelkezésére, amivel megfelelhetnek a piaci, politikai, környezetvédelmi, sőt a vállalkozás üzleti és személyes céljainak is.

A gombás betegségekkel szembeni komplett rezisztencia az erőfor­rások megőrzését, a fenntartható ter­mesztés lehetőségét jelenti, és ezáltal a környezet és a vállalkozás számára is előnyös. Csökkenthető a növényvédelmi védekezések száma, ezáltal a környezet és a talaj terhelése, kevesebb lesz a CO2-kibocsátás és az elvégzendő munkafolyamatok száma, ami kevesebb kiadással jár, ezenkívül a talajok terhelése is enyhül. A PIWI-fajták gyakorlati elterjedését és termesztésben való jelentőségük felismerését még mindig gátolják a kommunikációs akadályok, illetve a nagymértékű hitetlenség a növényvédő szerek csökkentésével kapcsolatos hatékony védekezési eljárásokkal szemben.

A globalizáció és a klímaváltozás következtében egyre több betegség okoz egyre nagyobb problémát és károkat a szőlőültetvényekben: terméskieséssel, tőkepusztulással, többletköltségekkel (munkaerő, gépi munka, anyagköltség, hatékonyságcsökkenés stb.) járnak. A gombatoleráns szőlőfajtáknál sem lehet teljesen elhagyni a permetezést, de ezekkel a fajtákkal erősen csökkentett permetezésszámmal és biológiai programmal is sikeres lehet a termelés, ellentétben a hagyományos vinifera-fajtákkal. A jobb termésbiztonság és az olcsóbb növényvédelem nagy gazdasági előny. A fajta azonban önmagában nem oldja meg a problémákat, nagy a ter­mesztéstechnológia jelentősége is.

Több gént kombináltak bennük

A Vidoc fajta francia–német együttműködés eredménye
Fotó: Pernesz György

Ahhoz, hogy egy fajtajelöltből a piacon is jól bevezethető, ismert fajta legyen, gyakran 20-30 év szükséges a nemesítéstől számítva. Eközben értékelni és részletesen vizsgálni kell a termőképességet, savtartalmat, cukorgyűjtést, az ellenálló képességet, a termeszthetőséget, az alanyokkal való összeférést, a növekedési erélyt, a fürtszerkezetet, a rügyfakadás és az érés időpontját. Ezeken túlmenően az egyik legfontosabb kiválasztási szempont a bor minősége.

Mert mit ér egy kiváló rezisztens szőlőfajta, ha nem ízlik a bora?

A szőlőge­nommal kapcsolatos felfedezések (2007) és a szekvenálása óriási előrelépést jelentettek a keresztezési kombinációkból származó legjobb egyedek gyors kiválasztásában. A molekuláris markerek használata lehetővé teszi a rezisztencialókuszok azonosítását és a célzottabb keresztezéseket.

A kórokozók evolúciója és a megváltozott éghajlati viszonyokhoz való alkalmazkodása (új virulens törzsek kialakulása) következtében nem lehetséges, hogy egy rezisztens fajta az idők végezetéig megtartsa ellenálló képességét. Idővel elveszítheti azt, vagy csak késve reagál a gombás fertőzésekre, ebből kifolyólag még a rezisztens fajták is igényelhetnek egy-két megelőző kezelést. Ezzel szemben

az új generációs, innovatív rezisztens szőlőfajtáknál a hat-hétszeres visszakeresztezések célja több rezisztenciagén bevitele ugyanazon új fajtába úgy, hogy közben a vinifera-jellemzők is megmaradjanak. A több rezisztenciagén idővel szélesebb és tartósabb lefedettséget garantál a kórokozók fertőzésével szemben.

Így az 1960-as évek végétől idáig eljutottunk ahhoz, hogy a hagyományos fajtákkal összehasonlítva jó minőségű, ízben gyakorlatilag megkülönböztethetetlen fajtákat hoztak létre a világ nemesítői. Ennek ellenére még mindig heves viták alakulnak a PIWI-fajták használatáról, különösen a konzervatívabb látásmódot képviselők körében. Érdemes azonban megerősíteni, hogy ezek az interspecifikus, többszörösen visszakeresztezett fajták a fenntarthatóbb szőlőtermesztés lehetőségét jelentik, és nem a hagyományos fajták lecserélését várjuk tőlük. Azt sem szabad elfelejteni, hogy vakon kóstolt boraikat nem lehet beazonosítani, és gyakran még jobbnak bizonyulnak a hagyományos szőlőfajtáknál. Az Európai Unió engedélyezte a PIWI-fajták megjelölt eredetű borokba való felvételét, amivel igazolást nyert a ter­mesztésre való alkalmasságuk és azzal együtt jó borminőségük is.

Sokat már engedélyeztek

Jelenleg 36 PIWI-fajta szerepel Olaszországban az országos fajtalistában, Németországban pedig 75, ebből 41 fehér és 34 vörös szőlő. A fajták mennyiségét tekintve Svájc 107 PIWI-fajtával az első, melyben a fekete szőlők túlsúlya látszik (66), míg a fehér szőlők száma 41. Franciaországban 8 fajta van nyilvántartásban borkészítéshez, 5 vörös és 3 fehér. További 12 fajta kapott besorolást, 8 fehér és 4 vörös, és további 48 fajta regisztrációja történt meg eddig, miközben további 2600 új rezisztens szőlőfajtát tesztelnek. Ezeknek a betegség-ellenálló képességen túl már a termesztőkörzetre jellemző aromákkal is rendelkezniük kell. Jelenleg néhány szőlőfajta, például a Floreal, a Voltis és a Vidoc már ter­meszthető. Ausztriában borszőlőként 5 fajtát jegyeztek be, ezenkívül még 8 PIWI-fajta besorolása történt meg.

Hazánkban jelenleg a hegyközségi adatok szerint 46 rezisztens fajta engedélyezett termesztésre, de az új innovatív fajták (pl. Jázmin, Sylver, Andor, Borsmenta, Pinot regina, Csanád, Pálma, Ister P.1, Castellum P.1, Csillám, Viktória gyöngye, Duna gyöngye, Pamerzs, Merlin, Caberson, Abigél stb.) területi aránya szinte elenyésző, a Bianca, Aletta, Seive villard dominanciája jellemző.
hibernal fajta
A német Hibernal itthon is vizsgázik, legutóbb Rádpusztán láttuk
Fotó: Pernesz György
Forrás: Kertészet és Szőlészet

Szaklap, amelyben a cikk megjelent: