Visszatérve a mézbogyó tulajdonságaira, elmondhatom, hogy tele van csodás, az egészségre jótékony hatást gyakorló anyagokkal. A kék mézbogyó számos összetevőt tartalmaz, többek között karotint, B1-, B2-, B9-, és B6-vitamint, rutint, pektineket és színanyagokat. Emellett sok ásványi anyag (magnézium, nátrium, kálium, kalcium, foszfor) és egyéb mikroelemek (mangán, réz, bárium, bór, szilícium, jód) is vannak benne, melyek kedvezően hatnak az emberi szervezetre. Érdekesség, hogy a C-vitamin-tartalma magasabb, mint a közismert citromé. Polifenol- és antioxidáns-tartalma a bogyós gyümölcsök közül a legmagasabb. A friss bogyókban levő szorbit és inozit a rák megelőzésében, a szívproblémák és a diabétesz legyőzésében jut fontos szerephez. A cukortartalma elég magas, de ez mégsem jelenti azt, hogy túl édes lenne a gyümölcs. Párosul ugyanis hozzá egy kellemes savtartalom, ami harmonizálja a mézbogyó ízvilágát. Aki elkezdi fogyasztani a mézbogyót, az rövid időn belül rájön, hogy a gyümölcs – hiába az észlelt, sokféle ízösszetevő – sajátos ízvilággal rendelkezik.

– A termésünk elfogy, a feldolgozással – bár vannak saját címkés termékeink, (gyümölcslé és lekvár) nem is kell, nem is tudunk nagyon foglalkozni. Főként az egészségtudatos, különlegességeket kereső, kedvelő emberek keresnek meg bennünket, hogy mézbogyót vennének. Egyre több az ügyfél, akik arról érdeklődnek, hogy hol lehet megvásárolni a mézbogyót, vannak-e árusítóhelyeink különböző településeken és postázzuk-e a gyümölcsöt. Nos, a logisztikát e tekintetben még fejleszteni kell, ezen is dolgozunk. Az biztos, hogy a mézbogyó olyan gyümölcs, melyet nem lehet sokáig pulton tartani, rövid eltarthatóságú, mert mind a héja, mind a gyümölcshúsa laza szerkezetű. A postázása tehát nem könnyű, ráadásul többször előfordult, hogy a csomagok sérülten érkeztek a megrendelőhöz. Beszélni kell a termelőkről, illetve azokról is, akik mézbogyót szeretnének telepíteni. A Covid-járvány alatt nagyon keresték a növényt, másfél hónap alatt eladtunk ezerkétszáz tövet. Ennek az is oka volt, hogy a pandémiás időszakban az emberek ráértek, és különlegességre vágytak. Nos, a mézbogyó ilyen volt, vették, vitték, ültették. Manapság – a tapasztalatok ezt mutatják –, mintha a gazdálkodni vágyók tartanának, félnének a gyümölcstől, annak telepítésétől. Ennek valószínűleg az is az oka, hogy a mézbogyó egy viszonylag új növény, s nincs mögötte megfelelő piac. Pedig, aki ültetvényt telepít, az a termőre fordulásig (5-6 év) ki tudja építeni a megfelelő marketinghátteret.
Vincze Ambrus azonban a mézbogyó nagyköveti tennivalói mellett a saját ültetvényét is bővíteni kívánja az elkövetkezendő időszakban.
– A piaci viszonyok kedvező változása miatt szeretnénk bővíteni. A gondolat, az elhatározás már megvan, igazából a fejlesztés anyagi hátterét kell megteremtenünk, melynek eredményeként jelentősen növekedhet, 1,3 hektárossá válhat az ültetvényünk – tette hozzá.