– Elhatározásunk, hogy magasabb szintre emeljük az egri bikavér marketingjét, és a borvidék meghatározó borát társítjuk a gasztronómiával és a művészetekkel, mondta az eseményt beharangozó sajtótájékoztatón Farkas László, az Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke. Hozzátette: ez az irány alkalmas arra, hogy a fiatalokat megszólítsa, hiszen a korosztály elérésére új internetes csatornákat is nyitottak. Minden lehetőséget megragadnak arra, hogy a borvidék zászlóshajóját népszerűsítsék és bővítsék a piacát.
Gál Tibor borász szerint izgalmasan alakul ez az év, elég arra gondolni, hogy tavaly még nem fejeztük be a szüretet az októberi bikavér ünnep időpontjában, most pedig a beharangozó sajtótájékoztatón, szeptember közepén már túl vagyunk a szüret 80 százalékán.
Hozzátette: szerencsére most van egy olyan borászgeneráció, közösség, amely elkötelezett a bikavér elismertetésében, és egyet ért abban, hogy a kommunikációban is előre kell lépni. Ennek érdekében változtattuk meg a bikavér ünnep időpontját is, amely hosszú évekig nyáron volt, de azt tapasztaltuk, hogy a melegben senki nem akar vörösbort inni, ezért tettük őszre a rendezvény időpontját.
Az Egri Bikavér Ünnepi Napok fókusza 2024-ben az egri bikavér, a kultúra, a művészetek és a gasztronómia kapcsolata. Felfedezni hívják a borszeretők mellett azokat is, akik szívesen megismerik, hogyan erősíti többszáz éve a közösségi összetartást az egri bikavér vagy miért tartja ma is folyamatosan lázban a borvidék borászait, séfjeit ez a különleges bortípus. A programokra érkező vendégek megtapasztalhatják, hogyan jelenik meg az Egri borvidék sokszínűsége, hogyan függ össze a bor íz-, illat- és színvilága a dűlők különböző egyediségével és a borász egyéniségével, ismertette az idei bikavér ünnep koncepcióját Koklács Kata marketingvezető.
Aki egy könnyedebb társasági eseményre vágyik, annak az Egri Bikavér Grand Kóstolófesztivált ajánlják, ahol szabadon lehet felfedezni és megkóstolni több borász bikavéreit és a hozzájuk illő, egri séfek által készített finom falatkákat, közben beszélgetni és élvezni a zenét, a kiállítást és a zsongást.
A szervezők misszióra invitálják a város séfjeit, hogy találjanak ki Egri Bikavérek mellé illő fogásokat, felhasználva a bort, mint alkotó elemet. Az ételeket a közönség és a szakmai zsűri is pontozza, majd a kettő összegzéséből születik meg a végeredmény, amelyet az egri származású Kautzky Armand, magyar színművész és Stiller Tamás, egri séf hirdetnek ki.
A Taste of Eger: Egri Bikavér Sétálókóstoló résztvevőinek pedig rengeteg történelmi és városi legendával készül a program vezetője, a bikavéreiket bemutató borászok pedig személyes sztorijaikat hozzák Eger különböző, törökök által nyomott hagyott helyszíneire.
Már az ünnepi programot beharangozó tájékoztató is igazodott az idei koncepcióhoz, hiszen helyszíne az újonnan nyílt Perce Galéria volt, ahol az egri kötődésű Galambos Tamás festőművész tárlata látható.
A rendezvény részleteiről ide kattintva lehet tájékozódni.