0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. október 13.

Szeleshát Szőlőbirtok: arany a Gubac-hegyről

Az idei, 43. Országos Borverseny legjobb vörösbora a Szeleshát Szőlőbirtok 2019-es évjáratú Szekszárdi Gubac Merlot bora lett, ami elnyerte a Magyar Mezőgazdaság Kiadó különdíját is.

A szőlőtermesztéssel foglalkozó és főként vörösborok készítésére fókuszáló Szeleshát Szőlőbirtok már nem először hozza el a borverseny aranyérmét, ami a tulajdonosok szakértő befektetésének és termesztési stratégiájának, valamint a világot járt és tapasztalatot szerzett fiatal birtokigazgatónak, Rosta Krisztinának köszönhető.

Rosta Krisztina
Rosta Krisztina a természetesség híve a borkészítésben

A birtok egyik tulajdonosa, Krajcsovszki László nővére borász, a sógora szőlész, a kertészeti egyetemen ő is szőlészetet tanult,

a Szeleshát története mégis egy zöldségtermesztési kísérlettel kezdődött 1998-ban, amikor paprikát szerettek volna termeszteni a mai birtok közelében.

A természet keresztülhúzta a számításaikat, de meglátták az adottságokat a Nyéki-hegyben, ezért területeket kezdtek vásárolni szőlőtermesztéshez a Szeleshát-dűlőben, emlékszik vissza a kezdetekre. Azóta bebizonyosodott, hogy valóban kiváló szőlőtermő területet találtak, és ahogyan utánajártak a hely történelmének, kiderült, hogy már az ókortól kezdve voltak szőlőültetvények, később az egyházhoz tartoztak a környékbeli dűlők, a rendszerváltás után pedig apró parcellákként kerültek magánkézbe a területek.

Krajcsovszki László
Tudatosan dolgozunk a legjobb vörösbor elkészítésén, hangsúlyozza Krajcsovszki László

Gyorsan fejlődtek a mai szintre

Szeleshát a Szekszárdi-dombság legdélebbi dűlője, amelynek mikroklímája speciális, hiszen a tőle nyugatra található Völgység és az Alföld között egy szélcsatorna húzódik nyugat-kelet irányban az ültetvény lábánál, amin keresztül éjszakánként hűvös légtömeg indul meg az Alföld irányába a völgyes Tolnai-dombság felől.

Ez a légtömeg lehűti a Szeleshát-dűlőt, megőrzi a szőlőben a savakat, ami hosszan érlelhető borokat eredményez erről a termőhelyről.
Szeleshát
A Szeleshát-dűlő ízjegyei mindegyik borban megjelennek

Amikor megismerték ezt a területet, a helyiek szántónak használták, de nem lehetett rajta gazdaságosan termeszteni és a megközelítése is nehézkes volt. Húsz év alatt vásárolták meg a területeket 49 különböző tulajdonostól, döntő része a Szeleshát-dűlő, hozzá szervesen kapcsolódik a Belső-szeles, a Kerek-hegy és a Gubac-hegy. A birtok jelenleg 60 hektáros, amelyből 55 hektár szőlőültetvény, főként Merlot, Kékfrankos és Cabernet franc fajtákat termesztenek.

A vállalkozás szőlőbirtokként indult, 2001-ben kezdték telepíteni a szőlőket, a termést szekszárdi pincészetek számára értékesítették.

2007-ben döntöttek úgy, hogy saját bort készítenek és Szeleshát márkanévvel indulnak el a piacon.

Először felújítottak egy régi pincét, ám azt nagyon gyorsan kinőtték az ültetvények intenzív növekedése miatt, ezért 2012-ben egy új, modern borászat mellett döntöttek, amely egy régi malom helyén épült a Lajvér-patak mellett, az autópálya közvetlen szomszédságában.

Ez a mai, korszerű technológiával felszerelt borászat alkalmas arra, hogy az összes megtermelt szőlőt feldolgozzák és érleljék. Most, hogy a birtok kialakítása befejeződött, a következő lépés a piacbővítés, ami nehéz feladat, hiszen a vörösborok kereslete az utóbbi pár évben némileg megtorpant.

A birtok arculatát is a borkészítés kezdetén alakították ki, azóta nem változtattak a dizájnon,

mert a vörösbor tradicionális termék és ebben is ragaszkodnak a hagyományokhoz, indokolja a döntésüket Krajcsovszki László.

Szeleshát
A modern borászat felépítésével minden a helyére került
Forrás: Kertészet és Szőlészet

Szaklap, amelyben a cikk megjelent:

Magazin ajánló: