Egy friss országos reprezentatív kutatás szerint a hazai felnőtt lakosság döntő többsége (82 százaléka) fogyaszt valamilyen gyakorisággal gyorsfagyasztott, panírozott, baromfihúsból készült terméket. A terméktípus fogyasztóinak 43%-a úgy gondolja, hogy kompromisszumot jelentenek ezek a termékek. De vajon igazak-e a rántott húsételekkel kapcsolatos előítéletek? Ennek jártunk utána az egyik vezető piaci szereplővel.
A válaszadók negyede szerint nem lehet tudni, mi van a gyorsfagyasztott panírozott húsokban, azok valójában miből készülnek.
A friss kutatás szerint az emberek kétharmada ugyan megbízik a termékek csomagolásán feltüntetett információkban, de mindössze 12% azok aránya, akik teljes mértékben hitelt adnak ennek, (55%-nak néha vannak kétségei). Kevesen tudják, de
„A bolti gyorsfagyasztott panírozott húsok összetételéről és minőségéről sokféle legenda kering, ugyanakkor fontos leszögezni, hogy a termékek megnevezése és a csomagoláson levő információk mindent elárulnak a termékről. Ilyen többek között a hústartalom, a húsrész, amiből a termék készült (például csirkemellfilé) vagy hogy az adott termék tartalmaz-e mondjuk tartósítószert, színezéket vagy hozzáadott ízfokozót. Példaként: ha egy termék 55-60 százalék hústartalmú, csirkemellfiléből vagy combfiléből készült, ráadásul szerepel a csomagoláson, hogy színhúsból készült, akkor nagy valószínűséggel magas minőségű termékkel van dolgunk” – mondta Dén Melinda, kiemelt termék- és csomagolásfejlesztési vezető a VALDOR képviseletében.
„Azt javaslom, mindig olvassuk el, mi szerepel a címkén és ezek alapján válasszunk gyorsfagyasztott panírozott húsokat. Bár a jelenlegi gazdasági helyzet a pénztárcabarát termékeknek kedvez, érdemes tisztában lenni azzal is, hogy a feltűnően olcsóbb vagy alacsonyabb minőségű termékek nem mindig adják vissza azt az ízvilágot és élményt, amelyet elvárunk. Ezt a rizikót nagy eséllyel elkerülhetjük, amennyiben egy jól bevált, megbízható márka, gyártó termékét választjuk” – tette hozzá a szakember.
A kutatás alapján megoszlanak az elvárások, hogy ki mit tekint magas hústartalomnak egy gyorsfagyasztott panírozott csirkemell esetében. Az elvárt átlagos hústartalom 68%, de vannak olyanok is (a terméktípust fogyasztók 22%-a, nem fogyasztók 44%-a), akik 80% alatti hústartalommal nem érnék be.
„Fontos leszögezni, hogy a rántott hús nemcsak a húsból áll, ezért az 55-60 százalékos hústartalom a bolti rántott húsnál már magasnak számít. Gondoljunk csak bele: a hús mellett ott vannak még például a fűszerek, a panírréteg vagy a sütés során felvett olaj is, csakúgy, mint az otthoni rántott húsnál is.” – tette hozzá Dén Melinda.
Érdekesség, hogy a kutatásban a hústartalom nem szerepelt a legfontosabb választási szempontok között a panírozott, gyorsfagyasztott termékek esetében, pedig elmondható, hogy a hústartalom alapvetően határozza meg ezen termékek minőségét. Megelőzte az ár (55%) és hogy milyen állat húsából készül (49%), valamint a húsrész (például comb vagy mell) is (47%).
A megkérdezettek közel harmada szerint a gyorsfagyasztott, panírozott termékek pépből, zsírral, egyéb anyaggal összekeverve készülnek (27%), és majdnem fele szerint sok adalékanyagot tartalmaznak. Mindössze 6% véli úgy, hogy színhúsból és nem húspépből készülnek.
A kategóriával kapcsolatos elutasítás, negatív megítélés legnagyobb része talán ebből adódhat. Legtöbbünknek sajnos van tapasztalata olyan gyorsfagyasztott panírozott húsokkal, melyeknek szinte semmi köze nincs a valódi húshoz, hiszen alacsony hústartalommal, gyakorta húspépből készülnek.