0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. október 3.

Egyes gyerekeknél bajt okozhat az egészségesnek hitt ételek fogyasztása?

Egy új tanulmány összefüggést talált egyes élelmiszerek és az 1-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázata között.
Az 1-es típusú cukorbetegségre fogékony gyerekek körében növeli a megbetegedés kockázatát a banán, a búza, a zab, valamint a joghurt fogyasztása. Ezzel szemben az eper, az áfonya, valamint a zöldségfélék fogyasztása csökkentik a rizikót

– állítja egy új tanulmány, amit egy, a cukorbetegségről tartott madridi konferencián mutattak be.

joghurt gyümölcsökkel
Fotó: Freepik

A Finn Egészségért és Jólétért Intézet által publikált tanulmány szerzői szerint az egyes gyümölcsök esetében meghatározó lehet a növényvédő szerekkel történő érintkezés is. A kutatók szerint pl. a bogyós gyümölcsök, mint az áfonya nem tartalmaznak növényvédőszer-maradékokat.

További vizsgálatot érdemel, hogy egyes gyümölcsök és zöldségek miért védenek jobban a diabétesztől, hiszen az eredmények segíthetnének a betegség megelőzésében és kezelésében is.

A tanulmány eredménye azért fontos, mert több olyan élelmiszerről is súlyos állításokat fogalmaz meg, amik a köztudatban egészségesként szerepelnek. A mostani tanulmány szerint mégis képesek hozzájárulni súlyos betegség kialakulásához.

A finn intézet több mint ötezer, cukorbetegségre genetikailag fogékony gyerek egészségi állapotát kísérte végig születésük pillanatától hatéves korukig.

Az 1-es típusú cukorbetegség okait egyelőre nem ismeri a tudomány, csak a genetikai faktort bizonyították. Az ételek szerepéről eddig nem álltak rendelkezésre meggyőző tudományos eredmények.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu / theguardian.com

Magazin ajánló: