Más mézversenyeken a mézet a nedvességtartalom, tisztaság és a benne található részecskék alapján értékelik, és minden hibáért pontlevonás jár. Az Asheville Center for Honeybee Research mézversenyének viszont épp az a különlegessége, hogy kizárólag az ízre fókuszál. méze
A döntőbe jutó mézeket fekete textillel takarják le, így a bírák nem láthatják a méz vizuális jellemzőit. Azért választották ezt a módszert, mert nagyra értékelik azokat az egyedi ízeket, melyeket a méhek a különböző virágok látogatása során hoznak vissza és kevernek össze a kaptárban.
A több száz beérkezett méz közül a magyar ámorakácméz olyan országok versenyzőit előzte meg, mint az USA, Törökország, Spanyolország vagy India. Ez hatalmas elismerés a magyar méhészek számára, és egyben igazolja a hazai méz kiváló minőségét nemzetközi szinten is.
A verseny fődíja 7000 amerikai dollár, egy kék szalag valamint a nyertes neve felkerül a trófeára és a központ weboldalára, ami világszintű elismerést biztosít a győztesnek.
A versennyel párhuzamosan egy mézünnepet is tartanak, melynek célja, hogy felhívja a figyelmet a beporzók fontosságára, miközben a mézkóstoló versennyel tiszteleg a méhészek előtt.
Az esemény családbarát, és júniusban kerül megrendezésre az Asheville-i Salvage Stationben, bemutató méhészetekkel és mézárusokkal.
Érdemes tehát minden méhésznek megmérettetnie magát akár ehhez hasonló nemzetközi versenyeken is. méze
Ajánljuk még: