Bár a téma alaposan átpolitizálttá vált az elmúlt években, az európai agrárminiszterek egy része határozottan kiáll a hagyományos állati termékek mellett, szintetikus fehérjetermék esetében pedig szigorú szabályozást és hatástanulmányok elkészítését sürgetik.
Magyarország vitát is szervezett az „új élelmiszerek”-nek az európai gasztronómiai hagyományokra gyakorolt lehetséges negatív hatásáról, rámutatva az emberek szkepticizmusára a termékkategóriával kapcsolatban, és kiemelve, hogy a hagyományosan előállított hús- és tejtermékek továbbra is az európai étkezési kultúra sarokkövei maradnak.
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ), valamint a Baromfi Termék Tanács (BTT) határozottan kiáll a hagyományos állattenyésztés és állati-termékelőállítás mellett és az európai emberek egészségének védelme érdekében elutasít minden mű-élelmiszer népszerűsítésére és forgalmazására irányuló kezdeményezést. Ez fokozottan igaz a baromfi termékpályán a legértékesebb terméknek számító hízott máj esetében. Az új típusú élelmiszerek veszélyeztethetik a hagyományos európai és magyar gasztronómiai értékeket és élelmiszerkultúrát. A három szervezet egyetért abban, hogy ezen termékek engedélyezése előtt szigorú vizsgálatokra és előzetes hatástanulmányok elvégzésére van szükség.
Nem mellesleg csak a hízott víziszárnyas termékpályán Európai szinten több tízezer, a baromfi ágazathoz és feldolgozóiparhoz kapcsolódó dolgozó munkája és megélhetése kerül veszélybe, a hízott máj esetén különös tekintettel a speciális tudást igénylő, kézműves termék előállítására.
A három szervezet különösen fontosnak tartja a fiatal generáció megfelelő tájékoztatását, akik sok esetben ellenőrizetlen forrásokból származó, valótlan információk alapján részesíthetik előnyben a labor-termékek vásárlását, hiszen nem ismerik az egészséges állatok és ellenőrzött takarmányok felhasználásával előállított termékek élelmiszer-biztonsági jelentőségét. A rendelkezésre álló információk megosztása azért is fontos, mert a forgalomba kerülő termékekről a fogyasztó fogja eldönteni, hogy azt megvásárolja-e, és ezzel azok létjogosultságáról is döntést hoz. A NAK, a MAGOSZ és a BTT továbbra is arra ösztönzi a vásárlókat, hogy a laboratóriumi körülmények között előállított fehérjetermékek helyett a jövőben is válasszák a hagyományos mezőgazdaságot és az abból származó természetes élelmiszereket, amelyek megbízhatóak és biztonságosak.

Ez is érdekelheti:
Az első európai ország, ami engedélyezte a laborban előállított húst
A legnagyobb olasz agrár-érdekképviselettel tárgyalt a MAGOSZ és a NAK