A résztvevők általában egyetértettek abban, hogy a húst nem fogyasztó állatvédők a kommunikációs képességeik kihasználásával hamis képet festenek az állattartók gyakorlatáról. Az embereket egyébként is inkább az érdekli, hogy természetes és megfizethető fehérjeforráshoz jussanak.
A vakcinázás és az antibiotikumok EU-s csökkentési szándékával kapcsolatban elhangzott, hogy a magyar nyúltenyésztés antibiotikumok tekintetében jól áll, a termelők folyamatosan jelentik a felhasználást. Dr. Áprily szerint egyértelmű, miért fontos az antibiotikumok csökkentése, azzal azonban lehet vitatkozni, hogy mennyire hatékony helyettesítők a jelenleg elérhető vakcinák. Elhangzott, hogy e téren a nyúlágazat a többi előtt jár.
Az elmúlt években – különösen a takarmány és energetika terén – a termelési költségek folyamatosan nőttek, ennek is köszönhető a nyúltermelés elmúlt évi csökkenése.
Kiemelésre került a gazdaság területén tapasztalható kiszámíthatatlanság, ami az állattenyésztésben különösen érzékelteti a hatását. A fülledt-aszályos idő miatti kukorica-toxinhelyzet negatív hatással lehet a takarmányszektorra.

Forrás: Pixabay