A laboratóriumban előállított húsokkal kapcsolatban a legfőbb érv általában az szokott lenni, hogy klímavédelmi szempontból fenntarthatóbbak, mint az állattartás.
– számol be róla a BBC.
A laboratóriumi húsokat – ahogy az az elnevezésükben is benne foglaltatik – laborban, egyetlen sejtből tenyésztik ki mesterséges eljárással, és az általános érvek szerint ezzel kiküszöbölhetők az állattartásból fakadó környezetvédelmi károk, mint pl. a szarvasmarhák metánkibocsátása.
Az ENSZ adatai szerint az élelmiszercélú állattartás a teljes üvegházhatásúgáz-kibocsátás több mint tizedéért felel, és a Föld lakosságának növekedésével ez az arány egyre növekszik.
Visszatérve a Kaliforniai Egyetem kutatására, a laborban végzett hústermesztés jelentős energiát emészt fel azzal, hogy mesterséges körülmények között végzik el egy élő állat testének feladatait, így pedig már nem biztos, hogy környezetvédelmi szempontból megéri váltani.
Arról azonban nem szól a beszámoló, hogy mi a helyzet akkor, ha a laborhúst előállító cégek megújuló energiát használnak, és egyáltalán a módszertanról sem oszt meg sok információt a BBC.
Ez is érdekelheti:
Ez lehet az első, laborban előállított fehérjetermék az EU-ban