0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 13.

Rózsaszín szuperrizs hódíthatja meg a világ egy részét

Élénk rózsaszín rizst fejlesztettek ki dél-koreai kutatók, akik állati sejtekkel keresztezték a világ kedvenc növényi táplálékforrását.

A mandulás ízű, furcsa megjelenésű rizs a helyi kutatók szerint népszerű lehet a dél-koreaiak körében, de azért az európai lakosságot már nem lenne ilyen egyszerű meggyőzni. A húsfogyasztó nyugatiaknak egyébként is a laborban fejlesztett hús hozhat élelmiszeripari áttörést, ám ez elég sok kulturális identitásbeli kérdést vet fel.

Élénk rózsaszín rizst fejlesztettek ki dél-koreai kutatók
Forrás: euronews.com

Az emberiség több mint felének első számú táplálékforrása a rizs, világszerte termeszthető. Éppen ezért logikusan hat, hogy az egyre népesebb emberpopulációt csak úgy lehetne élelmezni a jövőben, ha a rizst táplálóbbá tesszük, azaz kevesebb növény több ember lakat majd jól.

Egy kis dél-koreai egyetem, a Yonsei kutatói új rizshibrid fajtát fejlesztettek ki, amely meglepő módon rózsaszínű, méghozzá eléggé élénk verzióban. A rizsszemekbe állati sejteket juttattak, ezeket pedig zselatinnal vonták be. Ezután 37 Celsius-fokon érlelték néhány hétig. Az eredmény egy olyan új, hibrid rizsfajta, mely 100 grammonként 310 milligrammal több fehérjét, és 160 milligrammal több szénhidrátot tartalmaz, mint a kezelés előtti termény.

A kutatók példája alapján 100 gramm hibrid rizs elfogyasztása azonos tápanyagtartalommal bír, mint 100 gramm hagyományos rizs és 1 gramm marhaszegy bevitele. Ez azért is jó hír, mert a világ lakosságának jelentős része csak ritkán jut húshoz.

A fejlesztők szerint a technológiájuk olyan alap lehet, mely alkalmazható más tápláléknövényekkel is. Ez azért is fontos, mert az európai népek például jóval kevesebb rizst fogyasztanak, mint az ázsiaiak. Egy átlag koreai egy év alatt több mint 55 kilogramm rizst fogyaszt el, míg az átlag európai  csak 4 kilogramm körüli mennyiséget, mely a tizedénél is kevesebb. Ez felveti azt a kérdést is, vajon Európában elérhető-e ezzel a fejlesztéssel, hogy az emberek kevesebb húst fogyasszanak.

Koreában ugyanis azért esznek ennyi rizst, mert ez a fő fehérjeforrás, nem pedig a hús.
Forrás: magyarezogazdasag.hu/euronews.com

Magazin ajánló: