Évek óta tartó lassú növekedés után 2024-ben kilőhet a globális baromfifogyasztás – állítja a Rabobank friss elemzése.
A világ legtöbb baromfihús-előállítója nyereséges, Kína és Japán azonban jelentős túltermeléssel küzd. Kínában egyébként nem csak a baromfi-, de a sertéshús túltermelése is problémát okoz. Nem véletlen, hogy mindkét húsféléből folyamatosan csökken az import.
A kínai igény csökkenése főként a csirkelábak piacán okozhat problémát, melynek ára zuhanhat- Ám a mellhús és a feldolgozott hús ára stabil maradhat, ami a keresletnövekedés mellett jó hír a termelők számára.
Az elemzés a kockázatokra is figyelmeztet: a közel-keleti konfliktus miatt nőhetnek a szállítási költségek, de a baromfikat érintő járványokra is figyelmet kell fordítani. A nyugati vállalatoknak a túlzott optimizmust is érdemes kerülniük, hiszen az könnyen túlkínálathoz vezethet.