0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. február 9.

Patagondok

Jön az évszakváltás. Milyen kihívásokkal kell megküzdeniük a lovasoknak lovaik patáját illetően, hogyan lehet zökkenőmentessé tenni az átmentet?

Milyen veszélyek leselkednek lovaink patájára? Ezekről beszélgettem Barsi Zoltánnal, a Magyar Patkolókovács Egyesület (MAPE) egyik alapító tagjával és Perge István Zoltán patkolókovácsokkal, akik az Észak-magyarországi Lógyógyászati Kft. partnerei.

lópata

Alapvető higiénia és ápolás

Alapvetően a legfontosabb a pata megfelelő hidratáltsága. Nyáron vizet kell bejuttatni a patába, hidratálni kell, amit a hidratálás után patazsírral, olajozással tudunk tovább bent tartani, a többi, sárosabb időszakban pedig fordítva:

igyekezzünk lovunknak legalább éjszakára száraz helyet biztosítani, és a megtisztított patát száraz állapotában zsírozni, olajozni, hogy meggátoljuk a túlzott felpuhulást.

Termesztésen a folyamatosan istállózott lovaknál a túlzott felpuhulás veszélye nem áll fenn, inkább a kiszáradás, télen is. Figyelembe kell venni a ló korát is, hiszen egy idősebb lónak a szaruminősége rosszabb lehet. Sajnos divat az ész nélküli olajozás, zsírozás, ami a pata kiszáradásához vezet, a környezet nedvességétől függetlenül.

Leggyakrabb fertőzések

Nyírrothadás

Kialakulásához a fertőzés mellett valamilyen szinten hajlam is szükséges, bizonyos lovak fokozottan hajlamosak a nyírrothadásra. Nagyon érdekes viszont, hogy a helyüket nem változtató lovaknál sokkal kevésbé alakul ki nyírrothadás, vagy egyéb fertőzés a patában, mert a ló hozzászokik az őt körülvevő baktériumokhoz és ezek a „saját” baktériumok nem okoznak kárt a patában. Ez akár még az elképesztően igénytelen környezetben tartott egyedekre is vonatkozhat.

Ezzel ellentétben a gyakran helyet változtató lovaknál, sportlovaknál, még akár a legkörültekintőbb gondoskodás mellett is kialakulhatnak fertőzések.

Versenyző, vagy gyakran helyváltoztató lovaknál ezért különösen fontos a pataápolás. Versenyeken érdemes akár napjában többször is kitisztítani a patát, hogy minél kevésbé tudjon idegen helyen fertőződni. Bár egyede válogatja, de általánosságban elmondható, hogy a fiatalabb lovak patája sokkal egészségesebb, sokkal hamarabb gyógyulnak ki a nyírrothadásból. Régi legenda, hogy a világosabb pata hajlamosabb a fertőződésre, ám a pata pigmentáltsága nem befolyásolja sem a növekedést, sem az ellenállóképességet. A nyírrothadás leggyakrabban a sáros időszakban fordul elő, hiszen a folyamatos nedvesség hatására a nyír túlpuhul és a baktériumok könnyebben megtelepszenek rajta. Ehhez még hozzájárul az is, hogy a nagy sárban a lovak kevésbé mozognak, többet ácsorognak egyhelyben. A nyírrothadás legészrevehetőbb tünete, a jellegzetes, szúrós szag, emellett szürkéssé, feketéssé, krémes állagúvá válik a nyír, a nyírbarázda felszíne. Vágott seb jellegű elváltozásokat tapasztalhatunk, amik nem vágott sebek a nyíron. A kereskedelemben kapható bármely nyírápoló szer hatásos tud lenni, ennek előfeltétele a napi rendszerességgel történő használatuk, az előzőleg alaposan megtisztított felületen.

Ha az előző körmölésnél nem volt probléma a nyírral, akkor túl nagy baj nem lehet.

De mindenféleképp fontos a kovács szerepe, mert megfelelően ki kell bontania a nyírt, hogy kezelhetővé váljon a lovas számára, mert a nem megfelelően kibontott nyírban a kezelés ellenére is még mélyebbre hatolhatnak a baktériumok.

Csűdsömör

A csűdsömör bakteriális eredetű, de lehet gombás is. Megelőzésének a titka a szárazon tartás. Ha már kialakult a baj, akkor betadinszappannal meg kell tisztítani a felületet, a pörköket le kell dörzsölni, gondosan megszárítani és fertőtlenítő és hámosító hatású sebkrémmel pl. neogranormonnal, bepanthennel vastagon be kell kenni.

Puhán, tisztán és szárazon kell tartani a sebszéleket, hogy ne tudjanak kirepedni, mert akkor a baktériumok újra elszaporodhatnak.

Ha lovunk sokat tartózkodik karámban a sáros időszakban, ne mossuk a csűdjét, főleg ne használjunk sampont, mert azzal eltávolítjuk a bőr védőrétegét. A lábvégeket csak akkor mossuk, ha muszáj (pl. versenyek) és utána mindig teljesen szárítsuk meg!

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: