Emellett a gazdálkodók piaci helyzetének javításáról és az összefogás szükségességéről is értekeztek. A biomozgalom szereplői egyetértettek abban, hogy fokozni kell az ökológiai gazdálkodók megbecsültségét, növelni a vásárlók tudatosságát a bioélelmiszerek iránt és segíteni a fiatal gazdákat, hogy valóban kulcsszereplővé válhassanak a jövő mezőgazdaságában. biogazdálkodás
Csaknem harminc országból gyűltek össze a biomozgalom képviselői, az agrárágazat szakemberei, köztük politikai döntéshozók, hogy az ökológiai gazdálkodási ágazat számára fontos témákról folytassanak eszmecserét. A magyar EU-elnökségnek köszönhetően az Ökológiai Gazdálkodók Európai Szövetsége (IFOAM Organics Europe) idén Budapesten szervezte meg a találkozót, szoros együttműködésben az Agrárminisztériummal és az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézettel (ÖMKi).
A szakemberek egyetértettek abban, hogy a változó gazdasági és éghajlati környezetben a biogazdálkodás már többszörösen bebizonyította rugalmasságát, ezért kiemelt és támogatandó alternatíva a fenntartható jövő építése és az élelmiszer-biztoság javítása érdekében. Nagy István agrárminiszter nyitóbeszédében az agrár-fenntarthatóság vezető modelljének és kulcsának nevezte az ökológiai gazdálkodást. Hazánk azt vállalta, hogy 2027-re az ökológiai művelésű területek aránya eléri a 10%-ot, ami 504 ezer hektár. Tavaly több mint 320 ezer hektár volt az ellenőrzött biogazdálkodás területe. A miniszter köszönetét fejezte ki a biogazdáknak, akik mindamellett, hogy egészséges élelmiszert termelnek, a természettel összhangban és harmóniában gazdálkodnak, valódi értékeket örökítenek a jövő generációira.
Biogazdálkodás: ez legyen a könnyebb út
Az EU-országokban mindenütt magas infláció alakult ki az elmúlt időszakban, azonban a tudatos biovásárlók a tagországok mindegyikében érzékelhették, hogy az infláció kevésbé érinti a biotermékeket.
Ugyanakkor a szakemberek felhívták a figyelmet arra, hogy a termékpálya legelején álló termelők a gazdasági válsághelyzetben sokszor nem kapták meg méltányos jövedelmüket. Az élelmiszerárak általános növekedése ellenére is előfordult, hogy a termelési költségeket sem fedezte a felvásárlási ár. Éppen ezért meg kell erősíteni a gazdálkodók, és különösen a fenntarthatóság iránt elkötelezett termelők piaci helyzetét.
Jan Plagge, az IFOAM Organics Europe elnöke szerint a vásárlók és a termelők számára is a fenntarthatóbb megoldások választása kell legyen a könnyebbik út. Adminisztráció, jövedelem és a fogyasztói élelmiszerárak tekintetében is az a cél, hogy a fenntarthatóbb terméket lehessen könnyebben elérni.