0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. augusztus 20.

Mit tehetünk a gyermekek mikrobiomjáért?

Egy 2022-es olasz kutatás szerint a hagyományosan bolti bébiétellel hozzátáplált gyerekek nem csak válogatósabbak voltak 3 évesen, mint a „felnőttes” mediterrán étrend-jellegű ételekkel hozzátáplált társaik, de mikrobiomjuk is is szegényesebb volt.

Az olasz vizsgálat 394 egészséges csecsemőt osztott két csoportra és a vizsgálat eredménye az alábbi lényeges különbségeket mutatta ki:

azon gyermekeknél, akiknél a mediterrán étrendre jellemző „felnőttes” hozzátáplálást alkalmazták, lényegesen nagyobb mikrobiális diverzitást mutattak 4 év nyomonkövetés után.
mikrobiom gyerekek evés étel egészség
illusztráció Forrás: freepik.com

Az intervenciós csoportban lévő gyermekek lényegesen több olajos magvakat, dióféléket, gyümölcsöket, hüvelyeseket és kevesebb édességet, péksüteményt és vajat fogyasztottak.

A bolti bébiételekkel hozzátáplált gyermekeknél közel 30 százalékkal kevesebb gyermek étkezett az „optimálisnak” vélt étrendi irányelvek szerint 3 éves korban. Tehát válogatósabbak voltak.

Továbbá a tanulmányból az is kiderül, hogy azok a gyermekek, akik az anyatejtől való elválasztás kezdetekor már találkoztak friss élelmiszerekkel, 3 éves korban lényegesen nagyobb mennyiségű gyümölcsöt, friss vagy főtt zöldséget ettek naponta, a bolti bébiételeket fogyasztó gyermekekhez képest.

Gyermekünk hozzátáplálásával befolyásolható a gyermekek ízlésének fejlődése is. Az egészséges ételek bevezetése a hozzátáplálás folyamán hozzájárul, hogy később is kedvelje ezeket a gyerek.

A mikrobiom mintegy 95 százaléka a beleinkben lakozik, és ennek az érzékeny közegnek az egyensúlya a gyermekek nagyjából 3 éves korára alakul ki. Ennek egészséges kialakulásában és diverzitásának fokában pedig nagy szerepet játszik a születés mikéntje is.

Nem mindegy , hogy valaki a szülőcsatornán keresztül jön-e a világra vagy császármetszéssel, illetve hogy tápszerrel vagy anyatejjel táplálják az első időszakban.

A mikrobiom elnevezés a mikrobiótában található gének összességére utal, de a két kifejezés legtöbbször egymás szinonimájaként használatos. A testünk különböző részein – a bőrön, bélben, hüvelyben – különböző mikroba közösségek élnek, és a mikrobiom összetétele emberről emberre is változik. A mikrobiomot olyan baktériumok alkotják, amelyek kölcsönösen előnyös kapcsolatot alakítottak ki a gazdaszervezettel.

Az egészséges mikrobiom számos módon képes szolgálni testünket: lebontja a számunkra emészthetetlen, összetett szénhidrátotokat, ártalmatlanít egyes mérgező anyagcseretermékeket, gátolja a kórokozók megtelepedését, segíti az immunrendszer fejlődését.
Forrás: magyarmezogazdasag.hu / www.mdpi.com

Magazin ajánló: