Egy friss tanulmány azt vizsgálta, hogy van-e összefüggés a mellrák kockázata és a vér karotionid szintje között. Ennek érdekében felkutatták az összes olyan 2022 november előtt elvégzett megfigyelésen alapuló vizsgálatot, ami ezt a témát tanulmányozta, majd metaanalitálták azok eredményeit.
Mik is azok a karotinoidok?

Felirat: freepik.com
A karotinoidok olyan természetes pigmentek, amelyek a gyümölcsöknek és a zöldségeknek gazdag színt kölcsönöznek – ezeknek köszönhetjük többek között a brokkoli zöldjét és a sütőtök narancssárga színét. A karotinoidok csoportjába tartozik például a sárgarépában és az édesburgonyában megtalálható béta-karotin, a kelkáposztában és a spenótban is jelenlévő lutein, valamint a paradicsomban és a görögdinnyében is gazdagon fellelhető likopin.
Néhány állati eredetű termék szintén tartalmaz karotinoidokat annak köszönhetően, hogy az állatok karotinoidokban gazdag növényekkel, vagy növényi alapú takarmányokkal is táplálkoznak. A karotinoidokat tartalmazó állati ételek közé tartozik a tojássárgája, mely jó forrása a luteinnak és zeaxantinnak, egyes zsíros halak, melyek gyakran tartalmaznak asztaxantint, amely a lazac jellegzetes rózsaszín színét is adja, valamint egyest tejtermékek, amelyek tartalmazhatnak némi béta-karotint, amennyiben azok fűvel etetett tehenektől származnak.
Visszatérve a tanulmányra: a szakirodalmi áttekintés során 15 vizsgálatot találtak a kutatók, melyekben összesen közel 20 ezer alany vett részt. A vizsgálatokban 6630 mellrák esetet diagnosztizáltak a megfigyelési időszak alatt.
Az összesített eredmények azt mutatták, hogy a legmagasabb béta-karotin szinttel rendelkező alanyok között 20 százalékkal alacsonyabb volt a mellrák kockázata, míg a magas lutein szint 30 százalékkal csökkentette a kockázatot. A magas béta-kriptoxantin szint 15 százalékkal jelentett alacsonyabb kockázatot (ennek az édesburgonya, tök, narancs, mangó és paprika jó forrásai.