0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. június 19.

Ma van a Tojás Világnapja: védd a bolygót a legtökéletesebb csodával!

A tojástermelők és a tojást fogyasztók közös ünnepét minden év októberének második péntekén tartják.

A tojás egyenlő a mosollyal és a jókedvvel, a szépség remekműve. A tojás a legtökéletesebb dolog az univerzumban és az állati fehérjeforrások közül a legkisebb környezeti terheléssel állítható elő – erre hívja fel a figyelmet a Tojás Világnapján Dr. Sütő Zoltán, a MATE professzor emeritusa, a Tojásszövetség elnöke.

Kiadvány a tojás népszerűsítésére
Fotó: MATE

 A tojás egy csodálatos dolog, hiszen a tojásban minden táplálóanyag optimális arányban rendelkezésre áll a magzati fejlődéshez, hogy abból 21 nap múlva csipogó kiscsibe legyen.

Tehát tökéletes, mert minden benne van, ami az élethez kell, és semmi nincs benne, ami felesleges

– hangsúlyozta a világnap kapcsán Dr. Sütő Zoltán. „A tojás természetes, nincs benne semmi hozzáadott anyag, nem ultrafeldolgozott, az állati fehérjeforrások közül pedig legkisebb környezeti terheléssel állítható elő. Így kijelenthető, hogy a tojást fogyasztók nagyon sokat tesznek a bolygónk védelméért. Kiemelten fontosnak tartjuk, hogy minél több ismeretet juttassunk el a társadalom számára, ösztönözve ezzel a tojásfogyasztást.”

Leghorn, Tint és Rhode típusú tojóhibridek tojásai
Fotó: MATE

A tojás önmagában is tökéletes élelmiszernek tekinthető, hiszen gazdag fehérjében és vitaminokban. Aminosav-összetételének köszönhetően a tojásban lévő fehérje biológiai értéke kiváló.

Emellett azonban bizonyos értékes táplálóanyagokat természetes módon, célzott takarmányozással meg lehet növelni, így funkcionális, vagyis egészségvédő, egészségmegőrző élelmiszert állíthatunk elő

– hangsúlyozza Dr. Halas Veronika, a MATE egyetemi tanára. „A tojás zsírsavösszetételét tekintve nagyon kedvező, amit tovább javíthatunk, ha növeljük a takarmánnyal felvett többszörösen telítetlen zsírsavak arányát. Ezek közül kerülnek ki az úgynevezett esszenciális zsírsavak, főként az omega-3 zsírsavak, melyek kedvező élettani hatásúak, csökkentik a szív és érrendszeri betegségek kockázatát, gyulladáscsökkentő tulajdonságúak és segítik az agyi funkciókat, különösen a kisgyermekek értelmi fejlődésében játszanak nagy szerepet.

A tojásban lévő zsírban oldódó vitaminok, A-, E- és D-vitamin mennyiségét is emelni tudjuk a tyúkok nagyobb vitaminellátásával.

Ugyancsak növelhető a tojás lutein tartalma, mely a látási folyamatokban játszik szerepet.”

A MATE kutató inkabált tojással dolgoznak
Fotó: MATE
Forrás: MATE közlemény

Magazin ajánló: