0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. szeptember 10.

Öko Expo: Követésre méltó gyakorlatok

Egyre többen, egyre izmosabban. Talán így lehetne leginkább jellemezni a Hajdúnánás-Kendereskerti V. Öko Expót, ami egyszerre volt kiállítás és konferencia.

A regeneratív gazdálkodást több okból is fontosnak tartják. Ezáltal a biodiverzitás megtartható, miközben a talajművelést a lehető legalacsonyabb szintre szorítják vissza. Nem használnak sem műtrágyát, sem másféle kemikáliákat. Alkalmazzák a regeneratív legeltetést. Az adaptív legeltetés a szakaszos megoldást takarja, ilyenkor kerítéssel választják el a jószágot a többi résztől. Másolják a természetet, a sertés, a baromfi és a pulyka is az erdőben legel, a meghatározott sorrendben. A legelőt gondozzák, egynyári és évelő növények találhatóak a területükön, és a fű betakarítása után különféle szálas takarmánynövényeket vetnek el. Kaszálnak is, ez szolgál a jószágoknak téli takarmányul. Az adaptív legeltetésnél a szarvasmarha a terület egyharmadán legel, a többin növekszik az új fű. Létezik az erdei legeltetés, amit biodinamikus gazdálkodásnak hívnak, s ebben a vadállatok viselkedését másolják. Ezt meg is tehetik, hisz a 45 hektáros gazdaság fele erdővel borított.

A regeneratív gazdálkodás nagy előnye, hogy a költségek nagymértékben csökkenthetőek, ugyanis nem kell semmit, például trágyát géppel szállítani és szétszórni.

Ha a brojlertartó sátor alatt már elegendőnek tartják az odajuttatott baromfitrágyát, akkor az egészet arrébb költöztetik, akár naponta kétszer is. Minden egyes mobilsátorban, napelemes megoldással, 700 csirkét nevelnek fel, amihez 1 tonna takarmányt és 600 liter vizet adnak oda.

Az előnyök közé tartozik, hogy a klímaváltozás elleni küzdelemben ez a farm a 9. helyet szerezte meg abban a versenyben, ahol a karbonlábnyomot csökkenteni tudták. Előrelátást igénylő gazdálkodás Michael Kovaché, mert a jövő érdekében tölgyerdőt telepít, ami azon a szélességi körön 75 év múlva lesz vágásérett. A sertésektől egyenként 14 kilogramm sonkát nyernek, s ezeknek az értékesítési ára 1100 dollár. A költségmegtakarítás a baromfitrágya miatt félhektáronként évente 217-289 dollár, azaz az 1 hektárra jutó spórolás a műtrágyával körülbelül 500 dollárt jelent minden esztendőben. Ők az USA-ban fejenként 45 kilogramm brojlerhúst esznek évente, s ismerte a magyar adatot is, ami 36 kiló.

tyúk gazdálkodás
Illusztráció
Fotó: Freepik

A dolognak természetesen vannak hátrányai is, ezek közzé sorolta első helyen a ragadozó madarak jelenlétét, tavaly 400 brojlert raboltak el az ő farmjáról. Az ilyenféle gazdálkodás hatása, hogy vonzzák a vadon élő állatokat, ami ugyancsak kedvezőtlen. Korábban gondjaik voltak a hideg idővel, ma már ez sem jellemző. A feldolgozás során – akárcsak itthon – kevés a megbízható, tisztességes partner, jelenleg 5 cég uralja az USA teljes piacát. A túlzottan erős koncentrációra a Covid mutatott rá, a pandémia ideje alatt 1 szarvasmarha-feldolgozóüzem bezárt, s emiatt a feldolgozói kapacitás az USA-ban 5 százalékkal csökkent. A Covid az ő számukra nem okozott gondot, sőt az idő alatt 63 százalékkal bővítették a termékkibocsátásukat, akkoriban nagyon sok új fogyasztó jelent meg náluk. A gazdálkodás azért arra sem fenékig tejfel, mert sok gondot okoz számukra a hűtőraktározás, a -tárolás, mindkettő meglehetősen drága mulatság. A hűtőraktár éppen akkor romlott el, amikor Michael Kovach Magyarországra jött előadást tartani.

Végezetül rákérdeztünk, hogy egy ilyen farm hány embernek ad munkát, megélhetést.

Ekkor derült ki egészen pontosan, hogy a 45 + 33 hektárból álló gazdaságban dolgozik Kovach úr, a felesége, a lánya, valamint egy alkalmazott és egy félállású dolgozó is.

Az éves árbevételük mintegy 200 000 dollárra tehető, az a kérdés, hogy hány embert tudnak eltartani, nem értelmezhető. Ők ugyanis csak az igények egy-egy részletét tudják kielégíteni.


A szakmai konferencián Balázs Viktor, a NAK környezeti fenntarthatóságért és innovációért felelős országos alelnöke fejtette ki véleményét. Lényeg, hogy ezt a tevékenységet is egyszerre tudjuk hosszú távon és fenntartható módon művelni. Erre különös figyelmeztetést adott az idei időjárás, mert az év második felétől az aszály nem kímélte a Kárpát-medencét, olyannyira, hogy a világnak ezen a táján az átlagosnál nagyobb felmelegedés tapasztalható. Lehetőséget kínál számunkra az öntözés, de nem szimplán önmagában, hanem a talajkímélő művelési megoldásokkal és a takarónövények alkalmazásával.

Aki csak azt gondolja, hogy a most alkalmazott termesztéstechnológiáját megváltoztatja, az hibásan gondolkodik, mert mostanság az már kevés. Elég, ha belegondolunk, hogy a kukoricánál mekkora terméskieséseket tud okozni a már-már sivatagosodó időjárás, mennyire okoz ez gondot az exportpiacainkon, ami egyelőre csak alapanyagkivitel.

Az ökotermékek feldolgozása és kivitele körül is ugyanazokkal a gondokkal küszködünk, mint a kommersz termékeknél, bár aki ökológiai módon állít elő valamilyen terméket, az 10 százalékos felárra jogosult.

Forrás: Magyar Mezőgazdaság

Szaklap, amelyben a cikk megjelent:

Magyar Mezőgazdaság