0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. február 8.

Nem eszik, csak termelik: a brazil szója rejtélye

Brazília híres a szaftos, grillezett húsokról, de mostanában egy új sztárélelmiszer is felbukkant néhány csúcskategóriás étteremben: a szója.

A szója Brazíliai egyik legfontosabb agrárterméke, világvezető ebben a szegmensben, hetente több mint egymillió tonna szójababot szállítanak Kínába, mégis a brazilok szinte csak hírből ismerik.

Miközben Ázsiában és más piacokon a szója az olcsó és könnyen elérhető fehérje egyik fő forrása, Brazíliában olyan ritka, hogy valóságos luxuscikké vált.

A trendi, előkelő éttermekben tofut díszítgetnek ehető virágokkal, edamame-ot (szójabab zsenge, éretlen formája) tálalnak sárgarépába csomagolva, mindezt ragacsos rizzsel körítve – persze aranyáron.

szója, ramen, leves
(Fotó: pixabay.com)

Miközben más országok – mint Bolívia, Nigéria vagy Oroszország – sokkal többet esznek szójából, Brazíliában a szójafogyasztás csökkenő tendenciát mutat. Miért? Jacob Golbitz, aki egy mezőgazdasági tanulmányt vezetett, úgy látja, hogy mindez kulturális okokra vezethető vissza: „A kultúra változik, de lassan, mint a jégkorszak.”

Brazília csak az 1970-es években kezdett el komoly mennyiségben szóját termeszteni, miután tudományos áttörések lehetővé tették a növény termesztését az ország hatalmas, gyéren lakott belső vidékein.

Ennek ellenére, a brazilok, akik mindennap barna és fekete babot pakolnak a rizsükre, a szójababra még mindig furcsán néznek. A termés zömét exportálják, hogy Ázsiában és Európában szarvasmarhák, sertések és halak hizlalására használják fel.

Elképesztő, de Brazília a következő aratással rekordot dönthet, akár 170 millió tonna szóját is betakaríthatnak.

Ez több, mint az USA 125 millió tonnája! Viszont ennek a termelési fellendülésnek környezeti árat is fizetnek: évtizedek óta pusztítják az Amazonas esőerdeit és a Cerrado szavannát, hogy helyet csináljanak a szójaültetvényeknek.

Forrás: Reuters