A szója Brazíliai egyik legfontosabb agrárterméke, világvezető ebben a szegmensben, hetente több mint egymillió tonna szójababot szállítanak Kínába, mégis a brazilok szinte csak hírből ismerik.
A trendi, előkelő éttermekben tofut díszítgetnek ehető virágokkal, edamame-ot (szójabab zsenge, éretlen formája) tálalnak sárgarépába csomagolva, mindezt ragacsos rizzsel körítve – persze aranyáron.

Miközben más országok – mint Bolívia, Nigéria vagy Oroszország – sokkal többet esznek szójából, Brazíliában a szójafogyasztás csökkenő tendenciát mutat. Miért? Jacob Golbitz, aki egy mezőgazdasági tanulmányt vezetett, úgy látja, hogy mindez kulturális okokra vezethető vissza: „A kultúra változik, de lassan, mint a jégkorszak.”
Ennek ellenére, a brazilok, akik mindennap barna és fekete babot pakolnak a rizsükre, a szójababra még mindig furcsán néznek. A termés zömét exportálják, hogy Ázsiában és Európában szarvasmarhák, sertések és halak hizlalására használják fel.
Ez több, mint az USA 125 millió tonnája! Viszont ennek a termelési fellendülésnek környezeti árat is fizetnek: évtizedek óta pusztítják az Amazonas esőerdeit és a Cerrado szavannát, hogy helyet csináljanak a szójaültetvényeknek.