A magnézium leginkább idegrendszerünkre gyakorolt hatásáról ismert. Ám mellette szükségünk van rá a csontsűrűség megőrzéséhez, az immunrendszer működéséhez, a szívritmus szabályozásához, a vércukorszint kontrollálásához, valamint az izmok működéséhez is. Sőt, a magnézium még a minőségi alvást és a kedélyállapotunkat is javítja.

A felnőtt férfiak magnéziumszükséglete nagyjából napi 350 mg-ot, míg a nőké 250-300 mg-ot tesz ki. Ám bizonyos esetekben, mint például megnövekedett fizikai aktivitás vagy várandósság esetében még többre van szükség. És mivel szervezetünk nem tudja előállítani a kulcsfontosságú ásványi anyagot, külsőleg kell bevinnünk. Hogy mikkel? Például az alábbi 5 élelmiszerrel, melyet a Self dietetikusa ajánl magnéziumpótlásra.
Tökmag magnézium

Javában tart a sütőtök szezonja: ha vásárolsz, semmiképp ne dobd ki a magjait! Helyette pirítsd meg őket, majd szórd granolára, joghurtra, zabkására, salátára, vagy csak ropogtasd önmagában.
Chia mag magnézium

A népszerű aztékzsályamag 100 g-ja több mint 300 mg-ot tartalmaz az értékes ásványi anyagból. Magnézium mellett ráadásul foszforban, rostban, antioxidánsokban, Omega-3 zsírsavakban és fehérjében is gazdag. A szakemberek naponta 1-2 evőkanál (nagyjából 20 g) chia mag fogyasztását javasolják.