0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. november 6.

Itt az idő feltankolni szulforafánból: a kelkáposzta szupervegyülete

Ősszel itt a keresztesvirágú növények szezonja és hozzák magukkal szupervegyületüket a szulforafánt. Ha azt szeretnénk, hogy ez a végtelenül értékes anyag ne csak átutazzon a tetsünkön, hanem hasznosuljon is, ezért tenni kell...

Talán a kelkáposzta az egyik legértékesebb szupertáplálék. Talán nem azért szoktunk káposztát, karfiolt, vagy brokkolit venni, mert ezek a szulforafán forrásai. De ha már ott vannak a konyhájában talán mégiscsak érdemes tudni, hogyan varázsoljuk elő ezekből a zöldségekből. Kicsit trükközni kell, de maximálisan megéri.

Miben segít nekünk ez a komoly szupervegyület?

káposzta, kelkáposzta

Az egyik legcsodálatra méltóbb képessége, hogy stimulálja a méregtelenítést, méghozzá nem is akárhogyan. A szulforafán az Nrf2 gén legerősebb aktivátora, ami további 200 gént irányít, amelyek óriási szerepet játszanak a méregtelenítésben, az antioxidánsvédelemben, a sejtek ellenálló képességének fokozásában, védenek az oxidatív stressz következményeitől, és motiválják a sejtek takarítóbrigádját. Ez a hatása azért nagyon fontos nekünk, mert a szervezet védelme érdekében felfoghatatlanul sok antioxidáns kell. És a testnek méregtelenítésre is minden egyes nap szüksége van, mivel minden nap kapcsolatba kerül szervezetidegen, toxikus vegyületekkel, és ezeket mind el kell távolítani, hogy ne zavarhassanak bele a belső rendbe. Továbbá a kiiktatásuk közben keletkező szabad gyökökkel is kezdeni kell valamit. Tehát a szulforafán több síkon vigyáz a testi épségünk megőrzésére. És mivel testünk minden egyes sejtje tartalmaz Nrf2 fehérjét, ezért lehet, hogy a szulforafán olyan erőteljes hatással van az egész szervezetre.

A szervezetünkben ragadt szabad gyökök elváltozásokat hoznak létre a sejtekben és akár a halálukat is okozhatják. Esetleg a legrosszabb forgatókönyv szerint, a károsodott sejtek őrült, halhatatlan és káros vegyületeket kibocsátó zombisejtekké válnak. A szabad gyökök tehát kapcsolatban állnak a krónikus gyulladásokkal és a daganatos burjánzásokkal. A szulforafán pedig éppen azon van, hogy ösztönözze a szervezet saját antioxidánstermelő rendszerét, amely aztán jól odacsap a kártékony elemeknek. Ily módon vesz részt a gyulladáscsökkentésben.

Kelkáposzta mellett hol találjuk meg?

Forrásai a keresztesvirágúak rendjébe tartozó zöldségek: a fejes káposzta, kelkáposzta, kelbimbó, brokkoli, karfiol, karalábé, rapini, retek, tarlórépa, bok choy, rukkola, torma, vizitorma, mustár, illetve ezek csírái.

Hogyan lehet aktiválni, sőt megtöbbszörözni a hatását?

A fent felsorolt zöldségekben valójában nem is a szulforafán van jelen, hanem csupán az elővegyülete. Nincs ezzel nagy gond, mert szerencsére viszonylag könnyen aktiválható. A fokhagymához hasonlóan ugyanis ezekben a zöldségekben is megtalálható az aktiválóenzim ugyan külön csomagolva. Ez a taktika biztosítja azt, hogy jó helyen, jó időben jöjjön létre ez az értékes hatóanyag.

Akár nyersen, akár hőkezelve fogyasztjuk a fentebb felsorolt zöldségeket, rágjuk meg őket nagyon alaposan, turmixoljuk, vagy reszeljük le, illetve feldarabolásukat végezzük el főzés előtt 90 perccel. Mindezt azért, hogy az elővegyületből kifejlődhessen a szulforafán.

Ha rögtön a lábasba dobjuk őket, és azonnal megkezdjük a főzést, nem tud létrejönni a hatékony alak, mert az aktiváló enzim (a többi enzimhez hasonlóan) hő hatására tönkremegy. A szulforafán főzés hatására a későbbiekben már nem bomlik le, de azért törekedjünk a lehető legkíméletesebb, és legrövidebb ideig tartó hőkezelésre. És még egy bónusz tipp: négyszeresére növelhetjük a hozzáférhető szulforafán mennyiségét, ha tálaláskor megszórjuk ételünk nyers, őrölt mustármaggal.

A szulforafán nemcsak gyulladáscsökkentő, méregtelenítésserkentő, és antikarcinogén tulajdonsága miatt érdekes számunkra, hanem azért is, mert védi az agyat, a szemet és jótékony a 2-es típusú cukorbetegség esetében is. És kinek jó hír, kinek nem, a természet adta szulforafán sokkal hatékonyabb, mint amelyeket a dobozkákban találunk.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu