Ötpercenként egy percig
Hetente kétszer készítenek új tápoldatot, a recepteket az egy-kéthetente végeztetett tápanyag-analízisek eredménye szerint állítják össze. A tápoldat hőmérsékletét megpróbálják egész évben állandó szinten tartani. Ötpercenként juttatnak ki tápoldatot a 2%-os lejtésű termesztőcsatornákba, alkalmanként egy-egy percig.
A drénvizet UV-fénnyel fertőtlenítik. Saját fúrt kútból nyerik a vizet, mely jó minőségű, mindössze 0,5 EC-jű. Ráadásul az EC kb. 70%-a az 1,8 mmol/l magnéziumtartalomból adódik, ami már önmagában magasabb érték, mint a saláta számára ajánlott 1,5 mmol/l. Ezért nem is használnak magnézium-műtrágyát a tápoldatozáshoz.

Két árnyékolóernyő
Az egész éves termesztés legnagyobb kihívása elsősorban a forró nyár. Athénban nyáron egyáltalán nem ritkák a 40 °C körüli napi csúcshőmérsékletek, de idén nyolc olyan nap is volt, amikor ez megközelítette az 50 °C-ot. A házakra két árnyékolóernyőt is szereltek, egy 20 és egy 40%-osat, a szellőzést pedig a saláták felett elhelyezett keverőventilátorokkal is segítik. A hőmérsékletcsökkentés oroszlánrésze azonban a „fan and pad” típusú hűtőrendszerre hárul.
A hűtőfalakon folyamatosan hideg víz folyik keresztül.

Pótmegvilágítást is alkalmaznak, nemcsak télen, hanem napfelkeltekor és napnyugtakor egy-egy óra hosszat egész évben. A hűtés és a pótmegvilágítás energiafogyasztása természetesen elég nagy. Az üzem energiaigénye 1,8 MW, amit megújuló energiaforrásokból fedeznek. Egyrészt a cég tulajdonában lévő 1,3 MW kapacitású fotovoltaikus telepről, másrészt biomasszából, konkrétan az olívaolaj előállítása során visszamaradó hulladék elégetéséből. Ez utóbbit a telephelyen végzik, néhány méterre a termesztőházaktól.
A környezettudatosságot hangsúlyozzák
Az üzemlátogatáskor a lollo típus esetében 150-180, a fejes salátánál pedig 180-220 grammos értékesítési súlyt említettek a házigazdák. A cég honlapján ennél kissé nagyobb értékek szerepelnek, 180-200, illetve 200-230 gramm. Eladási átlagáruk fejenként 50-60 cent. A tápkockával együtt történő értékesítésből és a mosás nélküli áruvá készítésből eredő hosszabb pulton tarthatóságnak, valamint a vegyszerszegény termesztésnek köszönhetően salátájuk prémiumterméknek számít a görög piacon. Külön hangsúlyozzák környezettudatos termesztési gyakorlatukat, az ISO és a GlobalGAP mellett az EPD (Environmental Product Declaration) tanúsításnak is eleget tesznek. Természetes ellenségekre alapozott integrált növényvédelmet folytatnak, a szellőzőnyílásokat vektorhálókkal borítják, és nagy figyelmet fordítanak a fertőtlenítésre.

a szellőzést segítő ventilátorokkal, valamint a LED-lámpákkal
Összességében elmondható, hogy
A legtöbb művelet gépesített és automatizált, az élőmunkaigényt a lehetséges minimumon tartják.

Ajánljuk még: