0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. szeptember 30.

Kertészet a görög hegyek között: így termeszt a „Mágikus kert” egész évben salátát

A beltéri vertikális termesztésen kívül több helyen működik a lebegő hidropóniás (floating hydroponics) és mozgó NFT-csatornás (moving gutter system) rendszer. Az utóbbit láttuk egy görögországi üzemben.

Ötpercenként egy percig

Hetente kétszer készítenek új tápoldatot, a recepteket az egy-kéthetente végeztetett tápanyag-analízisek eredménye szerint állítják össze. A tápoldat hőmérsékletét megpróbálják egész évben állandó szinten tartani. Ötpercenként juttatnak ki tápoldatot a 2%-os lejtésű termesztőcsatornákba, alkalmanként egy-egy percig.

A tápoldat 98%-át összegyűjtik a vályúk alsó végén, és visszaforgatják.

A drénvizet UV-fénnyel fertőtlenítik. Saját fúrt kútból nyerik a vizet, mely jó minőségű, mindössze 0,5 EC-jű. Ráadásul az EC kb. 70%-a az 1,8 mmol/l magnéziumtartalomból adódik, ami már önmagában magasabb érték, mint a saláta számára ajánlott 1,5 mmol/l. Ezért nem is használnak magnézium-műtrágyát a tápoldatozáshoz.

A drént fertőtlenítő UV-lámpák
A drént fertőtlenítő UV-lámpák

Két árnyékolóernyő

Az egész éves termesztés legnagyobb kihívása elsősorban a forró nyár. Athénban nyáron egyáltalán nem ritkák a 40 °C körüli napi csúcshőmérsékletek, de idén nyolc olyan nap is volt, amikor ez megközelítette az 50 °C-ot. A házakra két árnyékolóernyőt is szereltek, egy 20 és egy 40%-osat, a szellőzést pedig a saláták felett elhelyezett keverőventilátorokkal is segítik. A hőmérsékletcsökkentés oroszlánrésze azonban a „fan and pad” típusú hűtőrendszerre hárul.

Oszlopközönként két hatalmas ventilátor szívja a levegőt a hat hajón át a hűtőfalakon keresztül a központi folyosóról.

A hűtőfalakon folyamatosan hideg víz folyik keresztül.

hűtőventilátorok
A képen jól láthatók a hűtőventilátorok és a kiürített termesztőcsatornákat szállító speciális kocsi, ebben az egységben fejes salátát hajtatnak

Pótmegvilágítást is alkalmaznak, nemcsak télen, hanem napfelkeltekor és napnyugtakor egy-egy óra hosszat egész évben. A hűtés és a pótmegvilágítás energiafogyasztása természetesen elég nagy. Az üzem energiaigénye 1,8 MW, amit megújuló energiaforrásokból fedeznek. Egyrészt a cég tulajdonában lévő 1,3 MW kapacitású fotovoltaikus telepről, másrészt biomasszából, konkrétan az olívaolaj előállítása során visszamaradó hulladék elégetéséből. Ez utóbbit a telephelyen végzik, néhány méterre a termesztőházaktól.

A környezettudatosságot hangsúlyozzák

Az évi 14-16 ciklusnak köszönhetően az üzem maximális termelési kapacitása 9,5 millió fej saláta évente, amiből általában 9 milliót sikerül elérni.

Az üzemlátogatáskor a lollo típus esetében 150-180, a fejes salátánál pedig 180-220 grammos értékesítési súlyt említettek a házigazdák. A cég honlapján ennél kissé nagyobb értékek szerepelnek, 180-200, illetve 200-230 gramm. Eladási átlag­áruk fejenként 50-60 cent. A tápkockával együtt történő értékesítésből és a mosás nélküli áruvá készítésből eredő hosszabb pulton tarthatóságnak, valamint a vegyszerszegény termesztésnek köszönhetően salátájuk prémiumterméknek számít a görög piacon. Külön hangsúlyozzák környezettudatos ter­mesztési gyakorlatukat, az ISO és a GlobalGAP mellett az EPD (Environmental Product Declaration) tanúsításnak is eleget tesznek. Természetes ellenségekre alapozott integrált növényvédelmet folytatnak, a szellőzőnyílásokat vektorhálókkal borítják, és nagy figyelmet fordítanak a fertőtlenítésre.

Lollo bionda típusú saláták, háttérben a hűtőfalakkal és felettük az árnyékolóernyőkkel,a szellőzést segítő ventilátorokkal, valamint a LED-lámpákkal
Lollo bionda típusú saláták, háttérben a hűtőfalakkal és felettük az árnyékolóernyőkkel,
a szellőzést segítő ventilátorokkal, valamint a LED-lámpákkal

Összességében elmondható, hogy

a meglátogatott üzemben nagy beruházási költségekkel sikerült olyan termesztéstechnológiát megvalósítani, amellyel a kedvezőtlen időjárási körülmények, a rendkívül forró nyár ellenére egész évben tudnak salátát termeszteni.

A legtöbb művelet gépesített és automatizált, az élőmunkaigényt a lehetséges minimumon tartják.

görög saláta
Így jut a vevőkhöz

Ajánljuk még:

Forrás: Kertészet és Szőlészet

Szaklap, amelyben a cikk megjelent:

Magazin ajánló: