Mindezt hordozható eszközök segítségével. Az innovációt a Brazil Agricultural Research Corporation (EMBRAPA) tudósai fejlesztették ki a Spectral Solutions-szal együttműködve.
Az új módszerrel gyorsan és pontosan meg lehet határozni az emberi és állati egészség szempontjából nélkülözhetetlen élelmiszerek kémiai összetételét. Az innováció alacsony költséggel jár, és nem teszi tönkre az értékelt mintát.
– mondja Maria Lúcia Simeone, a projektet vezető EMBRAPA kutató. Az elemzési mélység csak olyan matematikai modell mellett lehetséges, amely lehetővé teszi a NIR fénnyel kapott adatok jobb megértését.
A kutatók hordozható NIR spektroszkópiai berendezéseket használtak számos kukorica- és cirokminta vizsgálatára. A szemeket megőrölték, majd a kemometria-ként ismert összetett statisztikai elemzésen estek át. Az adatokat ezután bevitték a Spectral szoftverbe, hogy kiértékeljék azokat az általános eszközökön, például laptopokon vagy okostelefonokon.
A kutató szerint ennek a módszernek az előnye az elemzés gyorsaságában és pontosságában rejlik.
– mondja Simeone. A kutató kiemeli a módszer roncsolásmentességét is, amely nem károsítja a mintát, és lehetővé teszi az utólagos elemzéseket.
„Mindennek köszönhetően jobb a költség-haszon arányunk. Az elemzési idő csökkentése és a kémiai reagensek szükségességének megszüntetése megfizethetőbbé és fenntarthatóbbá teszi a technikát” – magyarázza a kutató.
A kutatás jelentőségét szélesebb perspektívából értékelve Simeone szerint ez jelentős előrelépés az élelmiszerelemzés terén.