0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. augusztus 20.

Mindent a szelídgesztenyéről

A gesztenye nagyon értékes héjas gyümölcs, kiemelkedően nagy a flavonoidtartalma, ami a szlovén kutatók eredményei szerint befolyásolja az alany-nemes összeférhetőséget és az eredési százalékot is.

Előbb ismerjük meg kicsiben

Saját tapasztalatai alapján beszélt a telepítésről és a gesztenyeültetvény gépesítéséről Sztankovszky Péter. Szerinte érdemes kicsiben indulni és megismerni a növényt, mielőtt nagyobb telepítésbe kezd valaki. Hangsúlyozta, hogy ezt a növényt foszforban és káliumban gazdag, mélyrétegű, legalább egy százalék humusztartalmú, 5-6,5 pH-jú talajba szabad ültetni. Soha ne kerüljön erodált vagy bozótostól megtisztított területre, és a nagy mésztartalmú talajokat sem viseli el. Déli-délnyugati fekvésben túl meleg van számára, és bár itthon télállónak tartjuk, fagylécek alakulhatnak ki a vékony kérgén. Meleg fekvésben a vízigényét is nehezebb kielégíteni. Mindenképpen fontos, hogy öntözhető legyen az ültetvény, különösen akkor, ha fajhibridet ültet valaki, azoknak ugyanis 1200-1300 milliméter csapadékra van szükségük. Friss telepítésben a fákat hetente 15-30 liter vízzel kell öntözni.

A héjasok nagyon érzékenyek a túl sűrű telepítésre, ezért véleménye szerint érdemes megmaradni a hagyományos 8 × 8 méteres térállásnál. Ez jobb fényellátottságot eredményez és jobban lehet egyedileg kezelni, metszeni a fákat.
A legsúlyosabb kárt a kéregrák okozza a gesztenyésekben
A legsúlyosabb kárt a kéregrák okozza a gesztenyésekben

Telepítés előtt el kell készíteni a táp­anyagtervet és elvégezni a feltöltő trágyázást, szerves trágya adagolásával együtt. Ültetéskor mikorrhizakészítmény kijuttatását is javasolja, és 8-9 hónap hatástartamú, foszfortúlsúlyos műtrágyát is a begyökerezés támogatására. Tavaly kipróbálta a magyar gyártmányú gyökér­itatót, azt is jónak tartja. Az első években kell különösen figyelni a tápanyagel­látásra, és arra, hogy beinduljon a talajélet. Később kímélő talajművelést kell folytatni az ültetvényben, lehetőleg a sorközök füvesítésével. A keverékben ne legyen lucerna, mert az túl erőteljes növekedésű, elszívja a tápanyagokat a fejlődő fák elől. Sztankovszky Péter a birkalegelő fűkeveréket tartja jónak pillangós növényekkel kiegészítve. Ez eleve alacsony fajokból áll és bírja a taposást.

A sorközi növényzetet mindig alacsonyan kell tartani a pocokveszély miatt, ami az utóbbi évek enyhe telei következtében egyre nagyobb. Fontos a sorközök lazítása, levegőztetése is.

A sort 1-2 méter szélesen gyommentesen kell tartani, az első években mindenképpen mechanikai módszerrel, hogy elkerüljük a gyomirtószer-használatból eredő károsodást.

Mint a többi héjas esetében, a betakarítás és posztharveszt szervezése, gépesítése kulcsfontosságú. Betakarítógépet az üzem méretétől függően érdemes választani: a legkisebb ültetvényekben, körülbelül 2 hektárig alkalmazhatók a vákuumos gépek, 10 hektár fölött érdemes önjáró berendezésben gondolkodni, akár többekkel összefogva. A 2 és 10 hektár közötti üzemméretnél függesztett rendszerű betakarítógépek jöhetnek szóba. Fontos szempont a választásnál, hogy ne legyen nagy törés az anyagáramban, mert ott könnyen meghibásodik a gép vagy sérül a gyümölcs. A felszedőkapacitást a várható hozam kétszeresére tervezzük, javasolta az előadó.

gesztenye szelídgesztenye
Illusztráció
Fotó: Pexels, Pixabay

Legjobb a hagyományos térállás

Szlovéniai gesztenyekutatásról beszélt Aljaž Medič nemesítő, a Ljubljanai Egyetem Agrártudományi Tanszékének munkatársa. Mariborban tartanak fenn kísérleti üzemet, ahol a saját gesztenyeerdőikben szelektált és a világ minden tájáról behozott fajtákat, elsősorban fajhibrideket vizsgálnak. Szlovéniában húsz éve még erdőben gyűjtötték a gesztenyét, ugyanis az országban egész erdőségek vannak belőle, de a kéregrák nagy kárt okozott a természetes állományokban, ezért új fajtákból létesítenek ültetvényeket. Ennek megalapozásán dolgoznak az egyetem munkatársai. Nemesítenek is, elsősorban diót és mogyorót, valamint kisebb mértékben gesztenyét.

Nemesítési cél a különböző károsítókkal szembeni ellenálló ké­pesség beépítése a fajtákba, a nagy gyümölcsméret, az úgynevezett maroni minőség (vagyis hogy egy kupacsban egy gesztenye fejlődjön), a könnyű hámozhatóság, a jó íz és a kedvező érésidő.

Régóta ültetnek fajhibrideket az országban, ezekből kivadult példányok is előfordulnak, amelyek utódai a természetes állományokból kiemelhetők, mondta az előadó.

A gesztenye nagyon értékes héjas gyümölcs, kiemelkedően nagy a flavonoidtartalma, ami a szlovén kutatók eredményei szerint befolyásolja az alany-nemes összeférhetőséget és az eredési százalékot is. Az egyetem ajánlati fajtalistát állít össze a vizsgálatai alapján, és az ott szereplő fajták telepítésekor lehet állami támogatást kapni, más fajtákra nem jár támogatás. Fontos szempontnak tartják a jó koronaszerkezetet, hogy lehetőleg ne kelljen sokat metszeni a fát, mert az fokozza a kéregrákfertőzés esélyét.

Technológiafejlesztéssel is foglalkoznak Mariborban, egyebek közt kipróbálták az 5 × 3 méteres térállásba telepítést azzal az elképzeléssel, hogy először kivágnak minden második sort, aztán a megmaradt sorokban minden második fát. Ez a megoldás azonban nem vált be, mert a sűrű telepítésben nem fejlődtek eléggé a gesztenyefák, leállt a növekedésük, és azután is lassan indult újra, hogy kivágták a szomszédos fákat. Amikor összeér a korona, már késő nagyobb teret adni a gesztenyefának, hangsúlyozta Aljaž Medič.

Óvott a mechanikai talajműveléstől is, mert ha megsérül a fa, sok sarj fejlődik és megint csak nő a kéregrák kockázata. Szerintük az oltott fák is érzékenyebbek a betegségre, ezért többféle szaporítási móddal kísérleteznek.

Jó módszer volt a csíraoltás, amikor a kicsírázott magot oltották át a nemes fajtával, ám a módszer nagyon drága és nehézkes, ezért már nem alkalmazzák. Nagy előnye volt, hogy így az oltáshely a föld alatt marad, és nem nyit kaput a fertőzésnek. Korszerűbb megoldás a mikroszaporítás, és sikerült dugványról is szaporítaniuk a gesztenyét.

Forrás: Kertészet és Szőlészet

Szaklap, amelyben a cikk megjelent: