Miért hársméz?
A hársméz azon ritka mézek közé tartozik, mely felhasználásában elsősorban a közvetlen fogyasztás ajánlott. Ennek oka a többi mézek közül kiemelkedően zamatos íze. A jellegzetesen erős aromája miatt nem javasolt használata sütemények készítéséhez, kávé vagy tea ízesítéséhez.
Mint általában a mézek, a hársméz is jótékony hatással bír az egészségre. Különösen a lázzal járó légúti betegségek esetén fejti ki pozitív hatását, de köhögés, torokfájás, hörghurut esetén is jó szolgálatot tesz illóolajai, farnezol-tartalma és egyéb hatóanyagai révén.
Méztermelés hazánkban

Fotó: Stencli Ferenc
2024-ben Magyarországon összesen 20 ezer méhész foglalkozik méztermeléssel, a méhcsaládok száma 1,2 millió. A méhsűrűség négyzetkilométerenként 13 méhcsalád, ez nálunk a legmagasabb a világon. Összehasonlításul, az Európai Unióban mintegy 17 millió méhcsalád van, és 600 ezren méhészkednek összesen.
Magyarországon évente 10 ezer tonna méz fogy, amelyből 6000 tonna a közvetlen, termelői értékesítés és 4000 tonna az áruházláncokban történő értékesítés.
A méhészeti ágazat közvetett haszna óriási, hiszen a beporzás révén az egész mezőgazdaság, az egész élelmiszeripar a méhek tevékenységén múlik. Ha nem lennének méhek, akkor minden hatodik élelmiszer eltűnne a boltok polcairól.