0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. április 23.

Aranyló különlegesség lehet a megmentőnk télen

A téli időszak kedvelt immunerősítője, a hársméz áll az idei mézfogyasztást ösztönző kampány fókuszában – hangzott el az Agrárminisztérium, az Agrármarketing Centrum (AMC) és az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) sajtótájékoztatóján.

Miért hársméz?

A hársméz azon ritka mézek közé tartozik, mely felhasználásában elsősorban a közvetlen fogyasztás ajánlott. Ennek oka a többi mézek közül kiemelkedően zamatos íze. A jellegzetesen erős aromája miatt nem javasolt használata sütemények készítéséhez, kávé vagy tea ízesítéséhez.

Mint általában a mézek, a hársméz is jótékony hatással bír az egészségre. Különösen a lázzal járó légúti betegségek esetén fejti ki pozitív hatását, de köhögés, torokfájás, hörghurut esetén is jó szolgálatot tesz illóolajai, farnezol-tartalma és egyéb hatóanyagai révén.

Méztermelés hazánkban

Stencli méhészet
Fotó: Stencli Ferenc

2024-ben Magyarországon összesen 20 ezer méhész foglalkozik méztermeléssel, a méhcsaládok száma 1,2 millió. A méhsűrűség négyzetkilométerenként 13 méhcsalád, ez nálunk a legmagasabb a világon. Összehasonlításul, az Európai Unióban mintegy 17 millió méhcsalád van, és 600 ezren méhészkednek összesen.

A megtermelt méz mennyiséges évente 25 ezer tonna, a hazai mézfogyasztás átlagosan 1 kg/fő/év.

Magyarországon évente 10 ezer tonna méz fogy, amelyből 6000 tonna a közvetlen, termelői értékesítés és 4000 tonna az áruházláncokban történő értékesítés.

A méhészeti ágazat közvetett haszna óriási, hiszen a beporzás révén az egész mezőgazdaság, az egész élelmiszeripar a méhek tevékenységén múlik. Ha nem lennének méhek, akkor minden hatodik élelmiszer eltűnne a boltok polcairól.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: