A teszt segíthet csökkenteni a mézhamisítást, továbbá védi a fogyasztók és a termelők érdekeit. Arról, hogy a mézhamisítás milyen katasztrofális szintet öltött, Méhészet újságunk hasábjain már többször részletesen is beszámoltunk, lásd itt.
De lássuk, milyen alapokon nyugszik az eljárás.
Míg a virágporszemcsék mikroszkópikus vizsgálata egy adott méz nektárt adó növényeinek kimutatására ad lehetőséget, addig a DNS-alapú elemzés molekuláris szinten vizsgálja a mézet, és nemcsak a pollent adó növények, hanem a nektárt illetve a mézharmatot adó növények, valamint egyéb jelenlévő élőlények is azonosíthatóak a segítségével.
A méz tartalmazza ugyanis mindazon élőlények DNS-nyomát, mellyel a méhek érintkezésbe kerültek, illetve amelyek bekerültek egy adott mézbe (növények, baktériumok, gombák, rovarok stb.).
A hamis méz felderítésén kívül tehát a DNS-szintű monitorozás segíthet a méhcsalád esetleges fertőzéseinek korai felismerésében, lehetőséget biztosítva az átfogó gazdasági károk megelőzésére.
További előnye az eljárásnak, hogy a DNS-vizsgálat szerepeltetése a mézcímkén akár versenyelőnyt is jelenthet egy termelő számára, hiszen egy hiteles és átfogó eljárásról van szó.
Kairi Raime, a Tervise-i Technológiai Fejlesztési Központ (TAK) élelmiszer-metagenomika részlegének vezetője szerint a mézhamisítás és a méhek kórokozói jelentik jelenleg a méhészek legfőbb problémáját.
Szerinte
Egyetlen mézminta elemzése 10-20 millió DNS-szekvenciát vizsgál, így lehetővé teszi minden olyan faj azonosítását, amelynek DNS-szekvenciáját már ismerjük.
A több mint kétszáz észt méhész mézének DNS-alapú tesztelése során olyan magas szintű hamisítványokat is felderítettek, melyekről ezt a hagyományos vizsgálatokkal nem lehetett kimutatni.
“Az élelmiszer-metagenomikai DNS-elemzés egyelőre kihasználatlan piaci potenciált kínál. Széles körű alkalmazása lehetőséget teremt arra, hogy a vásárlók bizalmát visszaállítsuk és tisztességes versenyt biztosítsunk a becsületes termelők és kereskedők számára” – állapítják meg a kutató.
A fejlesztők szerint az DNS-alapú elemzés más élelmiszerek esetében is alkalmazható, a lehetőség nyitott ezen eljárások kidolgozására.
A fejlesztés innovatív módon egy csúcstechnológiás orvos-kutatási eljárást ültet át az élelmiszeripar területére.
A cikk az alábbi forrás alapján készült. Köszönet Siiri Kolkanak és Weiner Sennyey Tibornak, hogy felhívták rá a figyelmünket!
Estonian honey received a unique DNA test in the world — Trade with Estonia
Ajánljuk még: