A karácsonyi időszakot számos hagyomány, a családdal és barátokkal töltött meghitt pillanat, a csillogó karácsonyi díszek, az ajándékozás öröme és a mikulásvirág színkavalkádja teszi igazán teljessé. Csillag alakú felleveleikkel sokak számára ezek a pompás növények (Európa nagy részén karácsonyi csillagként ismertek) ugyanúgy hozzátartoznak a téli ünnepi időszakhoz, mint a karácsonyfa, a csillogó fények, a karácsonyi gömbök vagy éppen az adventi díszek.
A Stars for Europe (SfE) szakértői megosztják, hogyan vált a mikulásvirág karácsonyi növénnyé, és megmutatják, hogy cserepes növényként és vágott virágként egyaránt megállja a helyét, legyen szó az ünnepi hangulat fokozásáról vagy a karácsonyi szokások és hagyományok elmélyítéséről.
Hogyan vált a mikulásvirág a karácsony hivatalos növényévé?
A mikulásvirág Mexikóból származik, ahol akár 5 méter magas bokrokban is nőhet. Az aztékok kertjeikben termesztették a növényt, templomokat díszítettek vele, és ruhaszínező festékként, valamint lázcsillapító gyógyszerként használták (gyógyhatását ma is vizsgálják, erről bővebben itt olvashat).
A 17. században a mikulásvirág először a ferences szerzetesek körmenetében jelent meg, amikor megkapta a „Flor de Nochebuena” (Szenteste virága) nevet, és egyre inkább keresztény szimbólummá vált.
Eleinte csak vágott virágként árulták
A mikulásvirág világkörüli sikerét a 20. század eleje hozta el. A német származású Albert Ecke megfigyelte, hogy a farmja környékén a vadon termő mikulásvirágok fellevelei decemberben vörösre színeződnek. Ez adta neki az ötletet, hogy a földjein termesszen a növényből, és karácsony előtt vágott virágként árulja. Ez volt a sikertörténet kezdete. Az 1909-es év környékén Albert Ecke teljes mértékben a mikulásvirágok termesztésére koncentrált, 1919-es halálát követően pedig fia, I. Paul vette át a családi vállalkozást. I. Paul fő célja az volt, hogy a növény „karácsonyi csillag” néven váljon ismertté és a karácsony szimbólumaként gondoljanak rá az emberek. 1920-ban tett egy próbát a cserepes mikulásvirággal is, azonban a korai típusok nem voltak alkalmasak erre a fajta termesztésre.
A mikulásvirág termesztésével egyidejűleg az Ecke család saját üzletet is működtetett Hollywoodban. Rengeteg időt és energiát fektettek a marketingtevékenységbe, aminek meg is lett a gyümölcse: a mikulásvirág néhány év alatt hatalmas népszerűségre tett szert, és hamarosan az amerikai karácsonyi hagyományok szerves részévé vált. Az 1950-es évektől kezdve Európában is meghonosodott a mikulásvirág szobanövényként és karácsonyi dekorációként.
Sokoldalú és dekoratív kedvenc
Ma már több száz féle színű, formájú és méretű mikulásvirág létezik. Cserepes növényként és vágott virágként is csodás ünnepi hangulatot teremt, és varázslattal itatja át a karácsonyi hagyományokat és dekorációkat.
- Tipp: A vintage hangulatú dekorációk és szövetek nagyon divatosak manapság, és tökéletes párost alkotnak mindenki kedvenc karácsonyi növényével, a mikulásvirággal!
Mikulásvirággal díszített karácsonyfa
A feldíszített karácsonyfa az egyik kedvenc ünnepi szimbólum és korántsem csak a gyerekek körében népszerű. A mikulásvirág tökéletes élő dísznek; vágott virágként vagy kokedáma formájában is képes bármely karácsonyfát ünnepi varázslattal átitatni, hála színpompás felleveleinek. A kokedáma elkészítéséhez vegyük ki a mini mikulásvirágot a cserepéből, és a gyökérlabdát tekerjük be mohával. Rögzítsük a helyére vékony dróttal, és akasszuk fel a kész kokedámát.
- Tipp: A növény gyökérgömbjét a csomagolás előtt alaposan öntözzük meg. Később óvatosan, felülről locsoljuk a mini mikulásvirágot, vagy rendszeresen vegyük le a mohagömböt és rövid időre tegyük langyos vízzel teli edénybe, hogy felszívhassa a nedvességet.
Ha karácsonyi dekorációról van szó, a mikulásvirág nem csak fadíszként, hanem ajándékok díszeként vagy amolyan virágtengerként is kiválóan alkalmazható, például egy karácsonyfa állványként használt vintage dobozban. Élénk színével csodás hangulatot teremt, és kiemelkedik a dekorációk közül.
- Tipp: A vágott mikulásvirágot vagy vízzel töltött virágcsőbe helyezzük az ajándékokra, vagy tekerjük be zöld virágszalaggal. A levágott végek lezárásához közvetlenül a vágás után néhány másodpercre mártsuk a szárakat forró (kb. 60 °C-os) vízbe, majd rögtön ezután hidegbe.
Fenntartható kézműves tipp: újrahasznosított karácsonyfa mikulásvirággal
A rusztikus, barkácsolt karácsonyfa ötlete tökéletes azoknak, akiknek fontos a fenntarthatóság. Ez a különlegesség az újrahasznosítás jegyében készül, hiszen a karácsonyfa egy régi fatörzsből, (pl. a tavalyi karácsonyfáéból), drótból és fenyőágakból áll össze. Így készíthetjük el: egy darab csirkedrótból alakítsunk ki egy kúp alakú keretet, és erős orsóhuzallal rögzítsük a törzshöz. Ezután kössük a fenyőágakat a csirkedrótkerethez további orsóhuzallal, majd készítsünk mikulásvirág kokedámákat, és csomagzsinórral akasszuk fel őket a fára. Végül a fa tetejére rögzítsünk egy gyönyörű vágott mikulásvirágot egy vízzel töltött kémcsőbe.
Később, vagy felülről óvatosan öntözzük meg, vagy a mohagömböt rövid időre helyezzük egy langyos vízzel teli edénybe, hogy felszívhassa a nedvességet.
Mikulásvirágok a hangulatos karácsonyi sütéshez
A karácsony a süti sütés ideje. A pompás mikulásvirágok biztosítják a megfelelő, nosztalgikus hangulatot ehhez, és sokszor még jobban is érzik magukat a konyhában, mint a nappaliban, ahol a nap minden szakaszában meleg van. A mikulásvirág számára ugyanis a megfelelő hely világos, huzattól védett, 15 és 22 °C közötti hőmérsékletű.
További tippeket a mikulásvirág gondozásához itt és itt találhat.