0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. január 20.

Egyre több csirkét fogyasztunk

Az európai baromfiágazat jó állapotban van, magas hozamokkal és kedvező kilátásokkal. Ez mind az Európai Bizottság, mind az amerikai mezőgazdasági minisztérium (USDA) a Poultry World által szemlézett tanulmányaiból kitűnik.

A baromfiágazatról szóló 6 hónapos uniós jövőkép szerint idén mind a baromfihús termelése, mind az exportja növekedni fog Európában. A termelés 4%-kal nő, az export pedig 3%-kal lesz magasabb idén, mint 2023-ban. Ez az emelkedő tendencia 2025-ben is folytatódni fog az európai könyvelők várakozásai szerint.

Az enyhébb madárinfluenza-szezon, az alacsonyabb takarmányköltségek és a magasabb hozamárak hozzájárulnak az idei termelés növekedéséhez.

Az EU-ban 2024 első félévében 4,7%-kal nőtt a feldolgozott szárnyasok száma. Hollandia, Svédország és Litvánia kivételével szinte minden uniós országban nőtt a termelés. Lengyelországban a termelés 2023/2024-ben több mint 5%-kal magasabb volt, mint 2022/2023-ban, míg Hollandiában a termelés közel 5%-kal csökkent. Az olasz baromfiágazatban több mint 5%-kal nőtt a termelés, Németországban pedig enyhe, egy százalékpontos növekedést mutatott. A lista élén Franciaország állt több mint 15%-os növekedéssel.

forrás: Pxhere.com

Növekvő fogyasztás az EU-ban

A piac képes kezelni a termelés növekedését. A megnövekedett export mellett az EU-ban a baromfihús-fogyasztás is növekszik. Ez 2025-re várhatóan eléri az egy főre jutó 25,2 kg-ot, ami közel 10 kg-mal több, mint az ezredfordulón. A 2000-es évben az európaiak átlagosan 16,4 kg baromfihúst ettek évente.

A baromfihúsfogyasztás tehát közelít a sertéshúséhoz, ahol a 2000. évi 34,3 kg-ról 2025-re várhatóan 30,9 kg-ra csökkenő tendencia figyelhető meg. A baromfihúsfogyasztás növekedése negyed évszázad alatt ugyanolyan mértékű, mint a teljes éves marhahúsfogyasztás, amely a 2000. évi 12 kg-ról 2025-re várhatóan 9,4 kg-ra csökken fejenként.

forrás: Pxhere.com

Az európai termelés gyorsabban nő, mint a világátlag

Az európai baromfihús-termelés 4%-kal nő, ami gyorsabb, mint a globális növekedés, amely az USDA szerint 2025-re várhatóan csaknem 2%-ot ér el. Jövőre 104,9 millió tonnás rekordmennyiségű baromfihús-termelés várható.

Az EU mellett Kínában, az Egyesült Államokban, Törökországban, Brazíliában és Mexikóban is növekedni fog a termelés a takarmányköltségek enyhe csökkenése és a fogyasztói kereslet élénkülése miatt, amelyet a gazdasági növekedés serkent.

forrás: Pxhere.com

Kína és Brazília vezet

Kínában a termelés jelentős növekedése lehetővé teheti, hogy Kína visszaszerezze a világ legnagyobb termelői pozícióját. Brazília kilátásai szintén kedvezőek, ami az erős külföldi keresletnek és a csökkenő termelési költségeknek köszönhető.

A globális export új csúcsot ér el

Nemcsak a termelés, hanem a globális export is várhatóan 2%-kal nő 2025-ben, miután 2023-ban és 2024-ben viszonylag stagnált a kereskedelem. Az USDA előrejelzése szerint jövőre rekordmennyiségű, 13,8 millió tonna baromfihúst szállítanak világszerte.

A gazdasági növekedés mérsékelt fogyasztásnövekedést serkent, mivel a csirke a közepes jövedelműek számára vonzó, mint más állati fehérjék olcsóbb alternatívája.

Brazília uralja az exportnövekedést

Míg az összes nagy exportőr, például az EU, az USA és Thaiföld várhatóan növekedni fog, az exportpiac növekedésének legnagyobb részét Brazília fogja lekötni. Az ország olyan növekedési piacokhoz fér hozzá, mint Mexikó, Szaúd-Arábia, Szingapúr, az Egyesült Arab Emírségek és az Egyesült Királyság, és az alacsonyabb termelési költségeknek köszönhetően versenyképes árakat tud felszámítani. A magas patogenitású madárinfluenza körüli korlátozások csökkentése ösztönözni fogja az EU különböző piacokra irányuló exportját. Az EU legnagyobb értékesítési piaca azonban továbbra is Nagy-Britannia marad.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/Poultry World

Magazin ajánló: