0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. augusztus 25.

A birtokot a doktor úr után egy fiatal szőke lány vette át… vajon állta a sarat?

Bussay Dóra két szenvedélyes hivatását harmóniában ötvözi. Az édesapja örökségét továbbvivő lány a szőlőtermesztést és a borkészítést ökológiai elvek szerint műveli, boraiban saját stílusát tükrözve.

Bussay Dóra háziorvos és borász, és az egyenként is egész embert kívánó hivatásokat nem tudja kettéválasztani, egyiket sem helyezi a másik elé, azt mondja, mindkettő ő. Tíz éve helytáll hivatásaiban, köszöni, kicsit fáradtan, de jól érzi magát.

Csörnyeföld mellett, egy szőlőkkel és erdővel körülölelt domb tetején található a pincészet, ami egyben Bussay Dóra és családja otthona is. A teraszról, ahová leültünk, nemcsak a szőlőt tarthatja szemmel, de a szomszéd faluban lévő orvosi rendelőjére is rálát. Látjuk még azt is, ahogy a völgyben egy piros traktorral rója a szőlősorokat Dóri férje, Kis Tamás, aki szőlész, borász, egy somlói pincészet tulajdonosa és Somlói Vándor néven készít borokat. Így két birtokon is gyakorolják a szőlőtermesztést és borkészítést. Tartozik még a családhoz két kisgyermek és négy kutya.

– Amikor megszülettem, akkor kezdte édesapám telepíteni a szőlőt, úgyhogy mondhatjuk, hogy beleszülettem a szőlő és a bor világába.

A zalai birtokot a szülők hozták létre, miután Pécs környékéről Zalába kerültek. Az alapvető terv saját fogyasztásra elegendő bor készítése volt, de az évek alatt, ahogyan egyre magabiztosabb kézzel készültek a borok és egyre több sikert értek el, biztatták, hogy komolyabb szinten is érdemes lenne foglalkozni vele. Sikerült is, hiszen a szintén háziorvos Bussay László neve fogalommá vált a borászok körében, és számos kitüntetés is fémjelezte munkásságát, többek között azért is, mert Zalát ő helyezte vissza a bortérképre. Halála váratlan fordulat volt a család számára, az akkor egyetemista Dórit is válaszút elé állította.

– Valójában választható opció volt, hogy akarom-e ezt csinálni.

Eredeti elképzelésem is az volt, hogy az egyetem után szeretnék visszajönni ide, tőlem ez nem állt távol. Az más kérdés, hogy az élet így alakította, és én mindenképpen szerettem volna továbbvinni.


Kövecs Bussay

Csörnyeföld a szlovén és a horvát határ közvetlen közelében, a szelíd déli fekvésű lankák lábainál helyezkedik el. A községet körülölelő dombok, a klimatikus adottságok kiválóan alkalmasak szőlőtermesztésre, az erdők értékes faállományukon kívül vadban rendkívül gazdagok. A Mura változatos, sokszínű talajt épített, ami jellemzően ásványos, sós. Zalában a kavicsot kövecsnek mondják, a Kövecs-dű­lőben pedig akár félkilós sárgásbarnás kövekkel van tele a talaj.


Stílusváltás – egy nő személyisége mindig érezhető Bussay

 

Az egyetemen orvosnak tanult, a szőlészetet és a borászatot a gyakorlatban sajátította el. Arra a kérdésre, hogy mára képzett borásznak érzi-e magát, azt mondja, egyáltalán nem, de szerinte nem is lehet, mert az ember minden évben találkozik olyan kihívásokkal, amikor rájön, hogy még mindig nagyon keveset tud.

– Most éppen azt boncolgatjuk a férjemmel, milyen hiánybetegsége lehet a szőlőnek, ami miatt bizonyos levéltüneteket mutat. Minden évben tanulunk valamit, úgyhogy a jó szőlész-borász is holtig tanul.

Muraszemenyén háziorvosként praktizál, nem én vagyok az első, aki felteszi a kérdést, hogyan sikerül az idejét megosztani a két hivatás között, miközben két kisgyermeket is nevelnek.

Forrás: Kertbarát Magazin

Szaklap, amelyben a cikk megjelent:

Magazin ajánló: