Ha pár évvel ezelőtt valaki azt mondja, hogy Petra vidéken él, növényeket ültet, mulcsol, öntöz, gazol egy városszéli kertben, még maga sem hiszi el. Nem ebben szocializálódott, a kertművelés nem volt része a családi kultúrának. Nem úgy, mint a főzés, a jó koszt és az ételek szeretete.
Névjegy
Tischler Petra 2010-ben szerzett diplomát a BGE Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Karán. A budapesti Nobu étteremben kezdte pályafutását, majd Londonban a The Arts Club éttermében tanulhatott egy kiváló francia séf mellett, ahol a vendégkörük csak privát tagsággal rendelkező művészekből állt. Az Egyesült Államokban három évet töltött Joel Antunes mellett sous chef pozícióban.
Petra jelenleg saját vállalkozását vezeti, többek között privát séfként dolgozik és tanít a BGE KVIK-en és a Culinary Institute of Europe-on, ahol elméleti és gyakorlati szakmai órákat tart. Három nyelven beszél.
– Enni mindig szerettem, gyerekkoromban nem segíteni, hanem azért mentem a konyhába, hogy megnézzem, milyen finomság készül. A gazdasági egyetemen, a gyakorlati órákon szerettem bele a főzésbe, ott jöttem rá, hogy ez lehet az én utam, ezért sok tanulással autodidakta módon képeztem magam.
mondja nevetve.
A diploma után magas presztízsű magyar és külföldi éttermekben tanult és dolgozott vezető séfként, szakmájában fiatalon elérte a csúcsot, ami csapatával egy Michelin-csillag megszerzését jelentette. Életének ez a része is megérne egy misét, de legalább egy hosszabb cikket.
Kudarcok és boldog növények
A közelmúltban viszont új fejezetet nyitott, három évvel ezelőtt döntött úgy, hogy hazaköltözik szülővárosába, Szekszárdra, majd eldöntötte azt is, hogy belevág a kertművelésbe a család kihasználatlanul álló városszéli telkén. Nulla tapasztalattal, de határozott elképzeléssel indult el.
– Kezdetektől tudtam, hogy ásásmentes, ökológiai szemléletű kert a célom, ahol biozöldségeket és gyümölcsöket szeretnék termeszteni. Első lépés, hogy hosszú távon legyen egy olyan jó földem, amiben minden jól érzi magát, ez mindennek az alapja. Folyamatosan gyártom a komposztot, nemcsak az itt keletkezett hulladékból, hanem minden rendezvényemről is hazahozom a zöldhulladékot.