0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. szeptember 10.

„Ha boldogok a növényeim, az vagyok én is” – elmélkedünk Petra kertjében

Egy forró nap délutánján látogattunk el Tischler Petra szekszárdi, ökológiai szemléletű kertjébe. Többek között bepillantást nyerhetünk abba, hogy a nemzetközileg is ismert professzionális séf miként gondolkodik a naponta felhasznált nyersanyagokról.

Ha pár évvel ezelőtt valaki azt mondja, hogy Petra vidéken él, növényeket ültet, mulcsol, öntöz, gazol egy városszéli kertben, még maga sem hiszi el. Nem ebben szocializálódott, a kertművelés nem volt része a családi kultúrának. Nem úgy, mint a főzés, a jó koszt és az ételek szeretete.

De az út, ami az étterem konyhájába, majd a fenntartható kertbe vezetett, szokványosnak egyáltalán nem mondható.
Tischler Petra
Fotó: Kiss Gergely

Névjegy

Tischler Petra 2010-ben szerzett diplomát a BGE Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Karán. A budapesti Nobu étteremben kezdte pályafutását, majd Londonban a The Arts Club éttermében tanulhatott egy kiváló francia séf mellett, ahol a vendégkörük csak privát tagsággal rendelkező művészekből állt. Az Egyesült Államokban három évet töltött Joel Antunes mellett sous chef pozícióban.

Ezután hazaköltözött Magyarországra, ahol a Costes Downtown étteremben sous chefként dolgozott, és az étterem ekkor Michelin-csillagot kapott.

Petra jelenleg saját vállalkozását vezeti, többek között privát séfként dolgozik és tanít a BGE KVIK-en és a Culinary Institute of Europe-on, ahol elméleti és gyakorlati szakmai órákat tart. Három nyelven beszél.


– Enni mindig szerettem, gyerekkoromban nem segíteni, hanem azért mentem a konyhába, hogy megnézzem, milyen finomság készül. A gazdasági egyetemen, a gyakorlati órákon szerettem bele a főzésbe, ott jöttem rá, hogy ez lehet az én utam, ezért sok tanulással autodidakta módon képeztem magam.

Továbbra sincs szakács végzettségem és nem is lesz, legalább nem rontottak el,

mondja nevetve.

A diploma után magas presztízsű magyar és külföldi éttermekben tanult és dolgozott vezető séfként, szakmájában fiatalon elérte a csúcsot, ami csapatával egy Michelin-csillag megszerzését jelentette. Életének ez a része is megérne egy misét, de legalább egy hosszabb cikket.

Tischler Petra kertje
Fotó: Kiss Gergely

Kudarcok és boldog növények

A közelmúltban viszont új fejezetet nyitott, három évvel ezelőtt döntött úgy, hogy hazaköltözik szülővárosába, Szekszárdra, majd eldöntötte azt is, hogy belevág a kertművelésbe a család kihasználatlanul álló város­széli telkén. Nulla tapasztalattal, de határozott elképzeléssel indult el.

Most 12 zöldséges ágyás között nézelődünk és számos gyümölcsfa alatt állunk meg, latolgatva, milyen lesz a termés.
Tischler Petra kertje
Fotó: Kiss Gergely

– Kezdetektől tudtam, hogy ásásmentes, ökológiai szemléletű kert a célom, ahol biozöldségeket és gyümölcsöket szeretnék termeszteni. Első lépés, hogy hosszú távon legyen egy olyan jó földem, amiben minden jól érzi magát, ez mindennek az alapja. Folyamatosan gyártom a komposztot, nemcsak az itt keletkezett hulladékból, hanem minden rendezvényemről is hazahozom a zöldhulladékot.

Forrás: Kertbarát Magazin

Szaklap, amelyben a cikk megjelent:

Magazin ajánló: