0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. március 27.

Bodó Judit: Szépen megélni az életet – egy elvakult Furmint-hívő sikertörténete

Bodó Judit és férje a kezdetektől fogva biogazdálkodást folytatnak, a Tokaji borvidéken termesztenek szőlőt. Saját bevallásuk szerint elvakult Furmint-hívők, akik életét meghatározza a harmónia, a lelassulás.

Először azt a címet akartam adni a riportnak, hogy szép lassan megélni az életet, de Bodó Judit egy energiabomba, a lassan jelző mégsem illik ide. Ugyanakkor az a szemlélet, ahogyan a Tokaji borvidéken művelik a szőlőt, készítik a borokat és élik az életüket, mégis a lassulásról, a harmónia kereséséről szól.

Bodó Juditnál

Bodó JuditnálBott Judit, amikor a szlovákiai Bősön ült az iskolapadban és pályát kellett választania, csak egyet tudott: nem akar egész nap egy irodában ülni, ezért a mosonmagyaróvári mezőgazdasági egyetemre jelentkezett. Onnét Dél-Tirolba vezetett az útja, ahol a németnyelv-tudását szerette volna tökéletesíteni, de erre már nem volt szükség, ezért elment dolgozni egy gazdaságba, ahol szőlőterületek és gyümölcsös is volt.

Itt ismerkedett meg közelebbről a szőlőműveléssel és borkészítéssel.

A gazdaság tulajdonosai Tokajban vettek szőlőterületeket, és Juditot kérték meg, hogy menjen oda és segítsen a pincészet ügyeit intézni. Közben összekötötte életét Bodó Józseffel, akivel már a Felvidéken egy gimnáziumba járt.

– Én olyan helyről jöttem, ahol a nők fel­veszik a férjeik nevét, így lettem Bodó Judit, válaszolja arra a kérdésre, hogy kinek a nevét viseli a pincészet. Bár Bodó József, ahogy Judit hívja, Jóskám, művészettörténetet tanult, de ehelyett a tokaji szőlőkben kezdte a munkát, kezdetektől együtt építik a gazdaságukat és a pincészetet.

Úgy tervezték, egy-két évig maradnak Tokajban, ennek már 24 éve. Ez idő alatt gyökeret eresztettek a nehéz vulkanikus talajban, szőlőterületeket vásároltak, pincészetet alapítottak, és született három gyermekük. Dióhéjban ennyi is lehetne, de ennél

sokkal gazdagabb élettörténet bontakozik ki Bodó Judit elbeszéléséből.

Bodó Juditnál

Egy hektár szőlő művelésével kezdték a saját gazdaság alapozását az egyik tarcali dűlőben, ahol pincét is béreltek, aminek hat karton bor volt az éves bérleti díja. Lépésről lépésre lassan haladtak előre, és ahogy a lehetőségek adódtak, bővítették a területet, megvásárolták a bérelt pincét, ahol szép kóstolóhelyiséget is kialakítottak. Most tíz hektáron gazdálkodnak, és ezt már nem szeretnék tovább növelni.

– Nagyon lassan haladunk, de én nagyon szeretem ezt az a fajta építkezést, mert ha hirtelen értünk volna el mindent, akkor nem tudtuk volna szépen megélni ezt a folyamatot. Ez erőt ad, mert mindig tudjuk, hogy van cél, van még feladat előttünk.

A lassú építkezés eredménye, hogy hat különböző dűlőben dolgoznak, ahol négyféle különböző, sőt szélsőséges talaj található,

de ez lehetőséget ad arra, hogy egy szőlőfajta különböző tulajdonságai megjelenjenek a termesztés során. Ezért a dűlő az origója a borászkodásnak Tokaj-Hegyalján, vallja Judit.

Elvakult Furmint-hívők

Ragaszkodnak a történelmi fajtákhoz, a Furmint a meghatározó, emellett Hárslevelűt és kevés muskotályt, Kövérszőlőt termesztenek. Judit elvakult Furmint-hívőknek vallja magukat, és azt gondolja, bármi is legyen a trend, ők nem tervezik, hogy ettől eltérjenek, azt mondja, élethosszig tartó kihívásként tekintenek rá.

– Azt szeretjük, hogy nem tolakodó, nagyon diszkrét fajta, érlelésre van szüksége és akkor nagyon sokrétű tud lenni. Hagyja a dűlőt beszélni, teljesen más jellegű bor készíthető a meszes, üledékes talajon termett szőlőből, mint az agyagos vagy löszös területről.

Emellett a száraztól egészen a késői szüretelésű borokig színes a skála, nem beszélve az aszúról és a szamorodniról.

Bodó Judit bor

Forrás: Kertbarát Magazin

Szaklap, amelyben a cikk megjelent:

Magazin ajánló: