0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. augusztus 25.

A birtokot a doktor úr után egy fiatal szőke lány vette át… vajon állta a sarat?

Bussay Dóra két szenvedélyes hivatását harmóniában ötvözi. Az édesapja örökségét továbbvivő lány a szőlőtermesztést és a borkészítést ökológiai elvek szerint műveli, boraiban saját stílusát tükrözve.

– Nagyon klassz betegeim vannak, nekik nem kell egy egész ember, mondja és mutatja a teraszról, hogy légvonalban milyen közel van a rendelő. Mindkét hivatás egyformán erős alapja a mindennapjaimnak, és magamban sem tudom kettéválasztani. Mindkettő én vagyok.

Tíz évvel ezelőtt, amikor átvette a Bussay Pincészetet, egyetemista fiatal szőke lány volt, nem kérdés, hogy ez különös helyzet a borásztársadalomban, de sokan ismerték a borászok közül, rengeteg rendezvényen részt vett az édesapjával, és a pincészet borkóstolóin is volt alkalma megismerni a szakmabelieket, ezért nem érezte, hogy a befogadásával problémák lettek volna.

– A birtokot a doktor úr után egy fiatal szőke lány vette át, ezt ugyan könnyebben elfogadták, mintha egy ismeretlen kezébe került volna, de nem mondom, hogy mindig zökkenőmentes volt.

Nem volt egyszerű, de én sem vagyok egyszerű, válaszolja nevetve arra a kérdésre, hogy a szőlőben és a pincében hogyan sikerült megtalálni a hangot az ott dolgozókkal.

A Bussay-borok karakteresek voltak, komolyak és behatárolhatóan köthetők a készítőjéhez, amikor azok a doktor úr elképzelései és ízlése szerint születtek meg. Most egészen más stílusú borok kerülnek ki a doktornő pincéjéből. Ez tudatos döntés, vagy a fiatal nő viszonya a borokhoz, esetleg a trendek változása köszön-e vissza, kérdezem Dórit.

– A bor egyedi termék, ha nem egy kaptafára készül, ezért az évjáratnak is ott kell lennie egy adott borban, és a készítőjének is természetesen, sőt annak a hangulata, lelkiállapota vagy életszakasza is befolyásolja a végeredményt, a készítési módról pedig még nem is beszéltünk.

Az évek alatt még a saját borstílusunkban is lehet változás. Egy nő személyisége pedig mindig is érezhető.

Akik megszokták és szerették édesapám stílusát, azok megjegyezték, hogy az én boraim nem olyanok. Igen, mert nem ő készíti. Nem is lesznek olyan borok, mert azt gondolom, akkor az ő hitelességét és egyediségét kérdőjelezném meg.


Az izgalmas Zala

– Elgondolkodtató, és mi is sokat töprengünk azon, hogy miért ismeretlen sokak számára a Zalai borvidék, ami egyébként egész nagy területű, ráadásul a távolságok miatt nagyon egyedi és eltérő szőlőfajták és borstílusok találhatók meg, ami igazán izgalmassá teszi, mondja Dóri.

Egyik része a Mura mente, ahol a Bussay Pincészet is található, itt különálló eredetvédelem jött létre, a Mura OEM, ami a Mura oltalom alatt álló eredetmegjelölésű termékeket foglalja magába, amelyek a Mura folyó bizonyos távolságában teremnek, ezzel a murai régiót identifikálták.

A Zalai borvidék egyébként a 22 borvidékünkből a legfiatalabb, a mai elnevezése 2006 óta van érvényben. Előtte Balatonmelléki borvidéknek hívták. Teljes területe 6079 hektár, de a rendelkezésre álló területből mindössze 840 hektáron terem szőlő. Viszonylagos ismeretlenségének elsődleges oka, hogy a borvidék nagy része a filoxérát követően csemegeszőlőnek adott otthont, vagy pezsgőgyártáshoz felvásárlásra szánt bort készítettek.

De boronapincék sora bizonyítja, hogy a zalai dombokon a borkészítés több mint 100 éves hagyományra tekint vissza, és a Monarchia idejében a területe jóval nagyobb volt.


A siker fokmérője

Dóriék 5,5 hektáron termelnek szőlőt Csörnyeföldön, a Mura közelében, ahol a folyónak köszönhetően a talaj és a klíma is különleges adottságokkal rendelkezik, ami karakteresen megjelenik a borokban is. Nem véletlen, hogy a Mura nevet adták az egyik borcsaládnak, a folyó hordaléka képezte termőtalajt pedig a Kövecs elnevezésű borcsalád jeleníti meg.

Forrás: Kertbarát Magazin

Szaklap, amelyben a cikk megjelent:

Magazin ajánló: