Az ültetvény nagy része fehérszőlő, Olasz rizling és Rajnai rizling, kékszőlőből legtöbb a Csókaszőlő, emellett van Pinot noir és kevés Merlot, Cabernet sauvignon, Cabernet franc. A birtok certifikált ökológiai terület, teljesen vegyszermentes és 2022 óta ez a borokra is érvényes. Ez nagyon fontos döntés volt részükről részben azért, mert a gyerekekkel a szőlőbirtok közepén élnek, másrészt, mint orvos pontosan ismeri a vegyszerek negatív hatásait.
Úgy gondolja, hogy az alapstílusokat megtartja, megmaradnak például a testes vörösborok is, inkább a hangsúlyok tolódnak el a könnyedebb borok irányába.
– Nem tudok olyan bort készíteni, amit nem szeretek. Úgy tudok őszintén és hitelesen termelni és eladni valamit, ha az nekem is megfelel, sorolja az érveket.
Nagyon nehéz kérdésnek tartja, hogy mire a legbüszkébb az elmúlt tíz év munkájából. Mivel a borokat nem küldi versenyekre és egyéb megmérettetésekre, nem mondhatja, hogy az ott kapott aranyérmek lennének a legértékesebbek számára. Azt viszont komoly eredménynek tartja és nagyra értékeli, hogy a neves Decanter magazin a harminc legjobb közé választotta két borukat is, amelyeket igen magas pontszámokkal értékeltek. És azt is, hogy egy amerikai szaklap a világ legjobb ötven bora közé válogatta a Csókaszőlőből készült bort.
Siker az is, ha olyanokkal dolgozhat, akikkel jó együtt lenni, és még a borokat is el tudja adni. Dórinak ettől kerek a világ és ezt szeretné megtartani.
– Úgy látjuk, hogy ez most a mi méretünk, a szőlőfajták pedig jól működnek, egyelőre ezen nem változtatnék. Szeretnénk mindkét borvidéken a legjobbat kihozni a területekből, a szőlőkből, ez a hosszú távú tervünk is. Máshol, másban nehezen tudnánk elképzelni az életünket. Persze jó lenne egy röpke nyaralás, több alvás, kertrendezés, mert szeretem, ha minden tipp-topp körülöttem, de azt hiszem, ezt el kell engednem, mert egy nap nekem is 24 órából áll – mondja nevetve.
Fotók: Csatlós Norbert
Ajánljuk még: