– Még az 1990-es évek végén a Zalaszentgrót környéki polgármesterekkel, civil szervezetek képviselőivel, közszereplőkkel térségfejlesztési tanulmányúton voltunk Baranyában. Számunkra egyszerűen lenyűgöző volt a Villány-Siklós Borút szervezettsége és a helyi borok eredményes marketingfejlesztése – fogalmazott a Zalai Borút Egyesület elnöke.

A jó példák inspirálták a zalai résztvevőket, hogy a megyében kezdeményezzenek hasonló összefogást. Ennek hatására 1999-ben megalakult a Zalai Borút Egyesület, melynek célja a zalai borok méltó rangjának visszaállítása, a bor segítségével a megye turisztikai kínálatának bővítése – idézte fel a kezdeteket Martincsevics István. – A villányi példa azonban nem másolható, hiszen ők más és kedvezőbb adottságokkal látványosabb eredményeket értek el. Mi apró sikerekkel igyekeztünk az akadályokat leküzdeni.
Az egyesület fővédnöke, dr. Bakonyi Károly szőlőnemesítő, a Cserszegi fűszeres atyja volt, aki az alakulást követő néhány évben segítette a szakmai munkánkat. A Zalai Borút Egyesület jelenleg mintegy százharminc szőlősgazdát számlál, a tagság lefedi az egész vármegyét – fogalmazott. – De van olyan is, aki a Pilisben él, s Zalában termel.
Martincsevics István azt mondja: kétségtelen, hogy a megalakuláskor kitűzött célért, jelesül, hogy segítsék a tagságot minden téren és erősítsék a marketingmunkát, illetve széles körben megismertessék a zalai borokat, sokat próbáltak, s tudtak tenni.
– Az elmúlt évtizedekben az egyesületünk életében meghatározóak voltak a pályázati támogatások. Az Interreg programok keretében például jó kapcsolat alakult ki szlovén és horvát borászokkal és civil szervezetekkel, több közös rendezvény, kiállítás, tanulmányút segítette az együttműködések erősítését.
A falu mintegy negyven állandó lakosával Zala megye egyik gyöngyszeme. E településen állítottuk fel újra a Noé Borházat, ami egy zsuppfedeles négyderekú boronaház. Az épület körül 85 szőlőfajtából kialakított bemutatókert található. Több sikeres kulturális program helyszíne a település.

Az évente megrendezett borversenyek a Zalaszentgróti Hegyközséggel és a Zalai Borvidékkel együtt történnek, melyeken a szlovén és a horvát partnerek is rendszeresen versenyeztetik boraikat. Az oklevelek átadása rendszeresen Dötkön, a Noé Borházban, szakmai nap keretében történik. Egy pályázat segítségével egyébként nemrég cseréltük ki az épület héjazatát. Ugyancsak pályázati támogatással, szlovén-magyar kiírás segítségével indítottuk be a Szőlőhegyi Piknik nevű programot. Ennek keretében, a villányi szakiskola közreműködésével, borminősítő képzés indult, harminc fővel. Igyekeztünk, hogy a kisebb pincészeteket segítsük e téren, hiszen a nagyobbak könnyebben boldogulnak, több lehetőségeik vannak e téren.
Ez nem csúcsbor, hanem tulajdonképpen egy „átlagos” nedű. Egy szakmai leírás szerint – a megfelelő zalai, leginkább a dr. Bakonyi Károly által nemesített keszthelyi szőlőfajtákat a kért arányban használva – bármelyik gazda elkészítheti. Sokan éltek is a lehetőséggel. A palack címkéjén pedig zalai szokások leírásai kaptak helyet. Mindezzel dr. Bakonyi Károly szőlőnemesítő előtt is tisztelgünk. Az új bor kedvelt, viszi Zala hírét.