0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. május 16.

Új bor viszi Zala hírét

A Zalai Borút Egyesület elnöke, Martincsevics István szerint a jövő szempontjából az a legfontosabb, hogy a vármegye borai visszakapják régi, háború előtti patinájukat. Az idén jubiláló szervezet ezért is tevékenykedik huszonöt esztendeje.

– Még az 1990-es évek végén a Zalaszentgrót környéki polgármesterekkel, civil szervezetek képviselőivel, közszereplőkkel térségfejlesztési tanulmányúton voltunk Baranyában. Számunkra egyszerűen lenyűgöző volt a Villány-Siklós Borút szervezettsége és a helyi borok eredményes marketingfejlesztése – fogalmazott a Zalai Borút Egyesület elnöke.

Martincsevics István: a Zalai Borút Egyesület jelenleg mintegy százharminc szőlősgazdát számlál, a tagság lefedi az egész vármegyét

A jó példák inspirálták a zalai résztvevőket, hogy a megyében kezdeményezzenek hasonló összefogást. Ennek hatására 1999-ben megalakult a Zalai Borút Egyesület, melynek célja a zalai borok méltó rangjának visszaállítása, a bor segítségével a megye turisztikai kínálatának bővítése – idézte fel a kezdeteket Martincsevics István. – A villányi példa azonban nem másolható, hiszen ők más és kedvezőbb adottságokkal látványosabb eredményeket értek el. Mi apró sikerekkel igyekeztünk az akadályokat leküzdeni.

Az összefogás, együttgondolkodás, kiadványok, képzések, kiállításokon való részvételek formálták a tagok érzékenységét az együttműködésre.

Az egyesület fővédnöke, dr. Bakonyi Károly szőlőnemesítő, a Cserszegi fűszeres atyja volt, aki az alakulást követő néhány évben segítette a szakmai munkánkat. A Zalai Borút Egyesület jelenleg mintegy százharminc szőlősgazdát számlál, a tagság lefedi az egész vármegyét – fogalmazott. – De van olyan is, aki a Pilisben él, s Zalában termel.

Martincsevics István azt mondja: kétségtelen, hogy a megalakuláskor kitűzött célért, jelesül, hogy segítsék a tagságot minden téren és erősítsék a marketingmunkát, illetve széles körben megismertessék a zalai borokat, sokat próbáltak, s tudtak tenni.

– Az elmúlt évtizedekben az egyesületünk életében meghatározóak voltak a pályázati támogatások. Az Interreg programok keretében például jó kapcsolat alakult ki szlovén és horvát borászokkal és civil szervezetekkel, több közös rendezvény, kiállítás, tanulmányút segítette az együttműködések erősítését.

A Zalai Borút Egyesület székhelye hivatalosan Zalaszentgróton van, de a szervezetünk életében kiemelten fontos szerepet játszik Dötk.

A falu mintegy negyven állandó lakosával Zala megye egyik gyöngyszeme. E településen állítottuk fel újra a Noé Borházat, ami egy zsuppfedeles négyderekú boronaház. Az épület körül 85 szőlőfajtából kialakított bemutatókert található. Több sikeres kulturális program helyszíne a település.

Noé Borház
Dötkön a Noé Borház sok rendezvény helyszíne

Az évente megrendezett borversenyek a Zalaszentgróti Hegyközséggel és a Zalai Borvidékkel együtt történnek, melyeken a szlovén és a horvát partnerek is rendszeresen versenyeztetik boraikat. Az oklevelek átadása rendszeresen Dötkön, a Noé Borházban, szakmai nap keretében történik. Egy pályázat segítségével egyébként nemrég cseréltük ki az épület héjazatát. Ugyancsak pályázati támogatással, szlovén-magyar kiírás segítségével indítottuk be a Szőlőhegyi Piknik nevű programot. Ennek keretében, a villányi szakiskola közreműködésével, borminősítő képzés indult, harminc fővel. Igyekeztünk, hogy a kisebb pincészeteket segítsük e téren, hiszen a nagyobbak könnyebben boldogulnak, több lehetőségeik vannak e téren.

A pályázat legnagyobb hozadéka azonban kétségtelenül a Hegyke nevű bor életre hívása volt.

Ez nem csúcsbor, hanem tulajdonképpen egy „átlagos” nedű. Egy szakmai leírás szerint – a megfelelő zalai, leginkább a dr. Bakonyi Károly által nemesített keszthelyi szőlőfajtákat a kért arányban használva – bármelyik gazda elkészítheti. Sokan éltek is a lehetőséggel. A palack címkéjén pedig zalai szokások leírásai kaptak helyet. Mindezzel dr. Bakonyi Károly szőlőnemesítő előtt is tisztelgünk. Az új bor kedvelt, viszi Zala hírét.

Forrás: Magyar Mezőgazdaság

Szaklap, amelyben a cikk megjelent:

Magazin ajánló: