A Chemosphere folyóiratban nemrég közzétett tanulmány sokkoló adatokat tárt fel: az USA-ban vizsgált, fekete színű műanyagok nagy részében jelen voltak káros égésgátlók, az elektronikus eszközök újrahasznosítása révén. És hogy ez mit is jelent? Konyhai eszközök és játékok esetében súlyos egészségügyi kockázatot, hiszen ezek a tárgyak érintkeznek a szájjal, így növelve a veszélyes anyagoknak való kitettségünket – írja a Real Simple.
Égésgátlók szinte mindenhol
A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) leírása alapján
hogy csökkentsék azok gyúlékonyságát és ezáltal növeljék a termék használatának biztonságát. A termékekből a környezetbe kerülve csak nagyon lassan bomlanak le. Zsíroldékonyak, így felhalmozódhatnak az élő szervezetekben, a pajzsmirigyhormon működését befolyásolva károsíthatják az idegrendszer fejlődését – olvasható a szervezet honlapján.
Szervezetünkbe kerülve növelhetik a rák kockázatát, endokrinológiai problémákat okozhatnak, károsíthatják az idegrendszer működését valamint annak fejlődését magzati korban.
Ezek voltak a legszennyezettebb tárgyak
Az újrahasznosítás során az égésgátlókkal kezelt elektronikai alkatrészek leggyakrabban fekete színben “születnek újjá”, így a kutatók kizárólag fekete színű műanyagtárgyakat vizsgáltak (azok márkainak megnevezése nélkül).
ezek voltak a legnagyobb mértékben szennyezve a toxikus anyaggal – írja a Real Simple.
A nyaklánc esetében kifejezetten aggasztó, hogy tömegének csaknem 3%-át tették ki égésgátlók. A sushitálcában PBDE-t, azaz egy úgynevezett brómozott égésgátlót találtak. Egy idén áprilisban végzett kutatásban azok, akiknek vére a legtöbb PBDE-t tartalmazta, csaknem 300%-kal nagyobb eséllyel váltak érintetté rákos megbetegedésben, mint azok, akiknek szervezete legalacsonyabb százalékban tartalmazta a toxint – írja a CNN.
Mit tehetünk?
Amennyiben fekete ételtároló dobozban vásárolunk, rendelünk készételt, azonnal szedjük ki belőle, és helyezzük tányérra vagy pedig üvegedénybe. Semmiképp se mikrózzunk élelmiszert fekete dobozban, hiszen hő hatására még inkább kioldódnak a vegyi anyagok!