Az Európában árult tonhalkonzervek rendkívül magas arányban tartalmaznak higanyt, bőven túllépve a többi halfajtára vonatkozó megengedett értéket – adta hírül a Euronews a párizsi székhelyű nonprofit szervezet, a Bloom közleményét.
A szervezetek majdnem 150 tonhalkonzervet vizsgáltak, melyet összesen 5 európai országban árultak: Németországban, az Egyesült Királyságban, Spanyolországban, Franciaországban és Olaszországban.
sőt a termékek 57%-a túllépte a megengedett 0,3 ppm (milliomod rész) értéket, mely limitet a többi halfajtára vezették be. Tonhal esetében a megengedett mennyiség 1 ppm.
Bőven fogynak a tonhalkonzervek Európában
Európában az átlag tonhalfogyasztás több mint 2,8 kilogramm évente, melyet elsősorban konzervtermékekből viszünk be. Ám ez korántsem jó hír, hiszen a Bloom szerint konzerválás során a hal higanykoncentrációja akár meg is háromszorozódhat a friss élelmiszerhez képest.
Míg az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (The European Food Safety Authority, EFSA) 2012-ben testsúlykilogrammonként 1,3 mikrogrammban állapította meg a metil-higany tolerálható heti beviteli (TWI) értékét, ugyanez a szám az USA-ban jóval kisebb: 0,7 mikrogramm.
Rákot, magzatkárosodást és még memóriazavart is okozhat a higany
Az ételekben leginkább metil-higany állapotban található higany, mely vegyületet az Egészségügyi Világszervezet (WHO) – a Nemzetközi Rákkutató Ügynökség (IARC) ajánlásai alapján a 2B, azaz az „emberre esetlegesen rákkeltő hatású” kategóriába sorol. Ide olyan anyagok tartoznak, melyek állatokkal végzett kísérletek során már rákkeltőnek bizonyultak, emberek esetében pedig korlátozottan állnak rendelkezésünkre az azt megerősítő bizonyítékok. 2B kategóriába sorolják a metil-higany mellett például a benzint, a mobiltelefon sugározta rádiófrekvenciás mezőt és a Ginkgo biloba kivonatát is.
A higany ugyanis neurotoxin, azaz mérgező hatást fejt ki az idegrendszer szöveteire. Ez kifejezetten magzati és gyermekkorban káros, amikor még fejlődik az agy: kognitív, memória-, figyelem-, nyelvhasználati-zavarokat okozhat, de a finommotoros készségek és a látás fejlődését is befolyásolhatja.