A magas glikémiás indexű élelmiszerek legfőbb tulajdonsága, hogy rendkívül gyorsan megemelik a vércukorszintet. Ahelyett, hogy fokozatosan, hosszan látnák el szervezetünket energiával, gyors energialöketet adnak, majd pont olyan gyorsan éhségtől kopogó szemeket hagynak maguk után. Ez pedig reggel kifejezetten kerülendő, hiszen az a cél, hogy minél tovább juthassunk energiához.
Az alábbiakban a SheFinds életmódportál dietetikusa listája alapján osztunk meg 3 magas glikémiás indexű élelmiszert, melyet mindig, de főképp reggelente kell kerülnünk ha egészségesek szeretnénk maradni.
Gabonapelyhek magas glikémiás
A legtöbb gabonapehely, amit a boltokban találunk, hemzseg a hozzáadott cukortól. Ez a gyorsan felszívódó szénhidrát pedig – rostok hiányában – magas glikémiás indexű élelmiszerré teszi.
Készíts helyette hozzáadott cukor nélküli házi granolát! Ehhez jó választás a zab, az amaránt, az olajos magvak, az egészséges növényi olajok, mint például az olívaolaj.
Péksütemények
A “klasszikus reggelik”, amiket a szupermarketekben vagy a pékségekben vásárolunk (mint például a kakaós csiga, a töltött táskák, a bukta, a croissant vagy akár a pogácsa), sajnos rendkívül magas glikémiás indexű élelmiszerek.
Ezek nemcsak a vércukorszintünkre, de az emésztésünkre is rossz hatással vannak. Nem árulunk el nagy titkot azzal, hogy a péksüteményeknek ráadásul a kalóriatartalmuk is magas, így rendszeres fogyasztásuk könnyen súlygyarapodáshoz vezethet. Válassz inkább olyan reggelit, ami rostokban és fehérjében is gazdag, így hosszú időre eltelít! Jó választás például az éjszaka bekészített zabkása vagy a görög joghurt magvajjal és gyümölcsökkel, ráadásul ezek idő- és költséghatékonyak is.
Toast kenyerek
Míg az egészséges, kovászos kenyérhez csupán néhány alapanyag kell, a csomagolt kenyerek összetevőlistája szinte végtelen.
Így, ha reggel kenyérfélét fogyasztanál, válassz helyettük minőségi pékárut, lehetőleg kovászosat! Ne csak vajjal kend meg, gondoskodj róla, hogy fogyassz mellé rostot, fehérjét, egészséges zsírsavakat is, például tojást.