Dr. Varga Zsuzsanna, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Budai Campusának főigazgató-helyettese hangsúlyozta, hogy a klímaváltozás nem csak a fizikai, hanem komoly biológiai rendszer módosulást is eredményez. Ezek a hatások a növény felszín feletti és alatti környezetét, például a talajt és annak biológiai mechanizmusát is közvetlenül érintik. A gyorsuló változások miatt már nem elég a termelői tapasztalat. Sokkal nagyobb szükség lesz a tudás gyors megosztására a kutatók, a tudomány képviselői és a termelők között. A hatékony termelői beavatkozáshoz pedig nélkülözhetetlenné válik a termelők közös fellépése. Az előadó gyakorlati megfontolásokat is megfogalmazott. Kitért
És mindezek felett jó, ha a termelő piac a fogyasztói igények változását is képes akár húsz-harminc évre előre megjósolni.
Duránszkay Gábor piackutató-elemző ez utóbbival kapcsolatban mutatott be mai trendeket. Kutatásai és elemzései alapján a minőségi fehér borokban lát nagyobb növekedési potenciált. Ennek a képzettebb, magasabb jövedelmű csoportok adják a bázisát, de ők a különlegesség mellett szeretik a változatosságot, az újdonságokat.
Kiemelte a borturizmus egyre növekvő jelentőségét, amely komoly potenciál az értékesítés növelésére. A más borok kipróbálásának fogyasztói igényét pedig a borászok belső kapcsolataikon keresztül is kielégíthetik.
Balogh-Fazekas Árpád, az Auchan italbeszerzésekért felelős vezetője a piaci siker feltételeiről rendezett kerekasztal beszélgetésben figyelmeztető jelnek értékelte, hogy miközben a tradicionális borok fogyasztása csökken, jelentősen növekszik az égetett alkoholos italok forgalma. Nem kívánt jóslásokba bocsátkozni a jövő borfogyasztási trendjeiről, de elmondta, hogy a jelent meghatározó trendeket, a fogyasztói szokások alakulását folyamatosan mérik, és ezt a fontos tudást szívesen megosztják a termelői közösségekkel. Lehetőséget látnak régiós portfólió-frissítő kóstolókra, és örömmel vennék a közvetlen termelői kapcsolatokat, amelyhez közös szolgáltatások (szállítás, polcszervíz, műszaki segítségnyújtás) is kapcsolódhatnak.
Ez igazolja, hogy a Somló akkoriban is sok szállal kötődött Európa vérkeringésébe, az itt élők különlegesen kifinomult művészeti alkotásokat készítettek, és – a mai somlóiak méltó elődjeként – bogyós gyümölcsből készített erjesztett italokat is fogyasztottak.
A Találkozón adták át a 2024-es „Somlóért” Tornai Endre Emlékdíjakat.
Idén a díjat „A Somló és térsége értékeinek megőrzéséért és gazdagításáért” kategóriában Unger Tamás tanár, közéleti személyiség, a Somlói Borrend nagymestere, „A Somló borászati értékeinek megőrzéséért és gazdagításáért” kategóriában Kis Tamás bortermelő, a Somlói Vándor Pince tulajdonosa kapta. Munkásságáért elismerő oklevelet vehetett át Danka Imre agrárszakember, a Somlói Borvidék Hegyközségének alelnöke és Tóth Péter bortermelő, a Kőfejtő Pince tulajdonosa.