0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. augusztus 19.

Itt egy ellenálló magyar fajtajelölt: ebből készülhetnek majd a legjobb fehérborok?

A főbb gombás betegségekkel szemben ellenálló, finom aromájú fehérbort adó fajtajelöltet mutatunk be.

Termesztéstechnológia

Rügyfakadása átlagos, a legtöbb ter­mesztett borszőlőnkhöz hasonló, nem lóg ki sem koraiságával, sem késői indulásával. Rügyei az alsó rügyemeleteken is termékenyek, bő termést hozó fajta. Ebből fakadóan a szőlőtermesztő szabadon választhat a különböző metszésmódokkal jellemezhető tőkeművelésmódok közül, mivel mind a rövid, mind a hosszú metszések mellett kiváló a termésképzése. Hajtásnövekedésének üteme, erőssége közepes, így bőven jut idő a támberendezésen a hajtások elrendezésére, a lombozat kezelésére. Hónaljhajtásait a fürtzónából érdemes eltávolítani, vagy lombfalkezelővel kurtítani. Hajtásait korán, július második dekádjában kezdi érlelni.

A peronoszpórával szembeni ellenálló képessége az OIV kódok (2. táblázat) szerint 7 (magas), lisztharmat esetében 8 (magas, nagyon magas), szürkerothadás ellen a bogyókon 9 (igen magas).

Szárazságtűrése jó. Korán zsendül, évjárattól függően július utolsó, augusztus első dekádjában. Érése augusztus közepétől augusztus végéig várható. Jó cukorgyűjtő (1. táblázat), mindemellett a savakat is kiválóan megőrzik a zamatokban gazdag, leginkább a Cserszegi fűszeres ízére emlékeztető, attól enyhén a muskotályba hajló aromával jellemezhető bogyói.

 

 

 

Modern bor

Bora elegáns, finom aromaanyagokkal, így megcélozhatók vele az üde, friss szőlőzamatokra vágyó fogyasztók. 2022-es évjáratú borának analitikai értékei a 3. táblázatban találhatók. Borát az adott évben rendezett magyarországi újborversenyen a bírák aranyéremmel díjazták. Feldolgozási technológiától, ahhoz illeszkedő szüreti időtől függően közepes, illetve nagy extrakttartalommal lehet jellemezni.

Kiváló savösszetételének köszönhetően a bor hosszabb palackos érlelést követően is megtartja illatgazdagságát.

2023-ban a PIWI szőlőfajták (gombabetegségeknek ellenálló fajták) nemzetközi borversenyén 88 pontot ért el. A minőségi paraméterek szerint szinte mindig a perfekt kategóriába (8-10) sorolták, néhány kivétellel, mint ásványosság, szájban érezhető íztartósság. Az egyes értékelt tényezők intenzitása természetesen eltért. A borra jellemző volt a virágillat, elsődlegesen a jázmin, megfelelő intenzitás mellett. Harmonikusnak ítélték, szép savakkal. Összességében modern, reduktív borként jellemezték.

Ajánljuk még:

Forrás: Kertészet és Szőlészet

Szaklap, amelyben a cikk megjelent:

Magazin ajánló: