Termesztéstechnológia
Rügyfakadása átlagos, a legtöbb termesztett borszőlőnkhöz hasonló, nem lóg ki sem koraiságával, sem késői indulásával. Rügyei az alsó rügyemeleteken is termékenyek, bő termést hozó fajta. Ebből fakadóan a szőlőtermesztő szabadon választhat a különböző metszésmódokkal jellemezhető tőkeművelésmódok közül, mivel mind a rövid, mind a hosszú metszések mellett kiváló a termésképzése. Hajtásnövekedésének üteme, erőssége közepes, így bőven jut idő a támberendezésen a hajtások elrendezésére, a lombozat kezelésére. Hónaljhajtásait a fürtzónából érdemes eltávolítani, vagy lombfalkezelővel kurtítani. Hajtásait korán, július második dekádjában kezdi érlelni.
Szárazságtűrése jó. Korán zsendül, évjárattól függően július utolsó, augusztus első dekádjában. Érése augusztus közepétől augusztus végéig várható. Jó cukorgyűjtő (1. táblázat), mindemellett a savakat is kiválóan megőrzik a zamatokban gazdag, leginkább a Cserszegi fűszeres ízére emlékeztető, attól enyhén a muskotályba hajló aromával jellemezhető bogyói.
Modern bor
Bora elegáns, finom aromaanyagokkal, így megcélozhatók vele az üde, friss szőlőzamatokra vágyó fogyasztók. 2022-es évjáratú borának analitikai értékei a 3. táblázatban találhatók. Borát az adott évben rendezett magyarországi újborversenyen a bírák aranyéremmel díjazták. Feldolgozási technológiától, ahhoz illeszkedő szüreti időtől függően közepes, illetve nagy extrakttartalommal lehet jellemezni.
2023-ban a PIWI szőlőfajták (gombabetegségeknek ellenálló fajták) nemzetközi borversenyén 88 pontot ért el. A minőségi paraméterek szerint szinte mindig a perfekt kategóriába (8-10) sorolták, néhány kivétellel, mint ásványosság, szájban érezhető íztartósság. Az egyes értékelt tényezők intenzitása természetesen eltért. A borra jellemző volt a virágillat, elsődlegesen a jázmin, megfelelő intenzitás mellett. Harmonikusnak ítélték, szép savakkal. Összességében modern, reduktív borként jellemezték.
Ajánljuk még: