Egy pekingi kutatólaborban Li Jieping molekuláris biológus csapata olyan burgonyákat termesztett, amelyek a század végére várható magasabb hőmérsékleti viszonyokat szimuláló környezetben növekedtek.
Egy három hónapos kísérlet során, amely során az átlagos hőmérsékletet 3 Celsius-fokkal emelték meg, a kutatók megállapították, hogy a gumók növekedése ugyan 10 nappal felgyorsult, de a terméshozam több mint felére csökkent.
A burgonya hőérzékenysége miatt a kínai tudósok és gazdálkodók új megoldásokon dolgoznak. Az Észak-Kínában működő Yakeshi Senfeng Burgonyaipari Vállalat például aeroponikus rendszereket vezetett be, amelyekben a növények levegőben, szabályozott körülmények között nőnek.
A kutatók szerint a kínai gazdáknak az elkövetkező évtizedben alkalmazkodniuk kell a változó körülményekhez. A burgonya ültetését például a tavaszi hónapokra kellene előrehozni, vagy magasabb tengerszint feletti területeken kellene termeszteni.
„Ha nem találunk megoldást, a gazdák kevesebbet fognak keresni az alacsonyabb terméshozamok miatt, és a burgonya ára emelkedni fog” – figyelmeztetett Li Jieping, a Nemzetközi Burgonyaközpont kutatója.
A tudományos és technológiai fejlődés, valamint a gazdálkodók alkalmazkodóképessége kulcsfontosságú lesz ahhoz, hogy a burgonya megőrizze helyét a világ élelmiszerláncában, és Kína képes legyen szembenézni a klímaváltozás jelentette kihívásokkal.