0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. január 20.

Kínai tudósok versenyt futnak az idővel: éghajlatálló burgonyát fejlesztenek

A globális élelmiszerbiztonság szempontjából kulcsfontosságú burgonya egyre nagyobb veszélyben van az éghajlatváltozás következtében. Kína, a világ legnagyobb burgonyatermelője, megoldást keres.

Egy pekingi kutatólaborban Li Jieping molekuláris biológus csapata olyan burgonyákat termesztett, amelyek a század végére várható magasabb hőmérsékleti viszonyokat szimuláló környezetben növekedtek.

Az eredmény aggasztó: a gumók mérete alig érte el a 136 grammot, ami kevesebb, mint a szokásos kínai burgonya súlyának fele.

Egy három hónapos kísérlet során, amely során az átlagos hőmérsékletet 3 Celsius-fokkal emelték meg, a kutatók megállapították, hogy a gumók növekedése ugyan 10 nappal felgyorsult, de a terméshozam több mint felére csökkent.burgonya

A kutatás, amelyet a Climate Smart Agriculture folyóirat közölt, rávilágít arra, hogy a klímaváltozás milyen drámai hatással lehet a mezőgazdaságra.

A burgonya hőérzékenysége miatt a kínai tudósok és gazdálkodók új megoldásokon dolgoznak. Az Észak-Kínában működő Yakeshi Senfeng Burgonyaipari Vállalat például aeroponikus rendszereket vezetett be, amelyekben a növények levegőben, szabályozott körülmények között nőnek.

Az új, magasabb hozamú és betegségálló burgonyafajták iránti kereslet folyamatosan nő. Különös figyelmet fordítanak a burgonyavész (late blight) elleni küzdelemre, amely meleg és párás körülmények között terjed, és már ellenállóbb törzsei is megjelentek.

A kutatók szerint a kínai gazdáknak az elkövetkező évtizedben alkalmazkodniuk kell a változó körülményekhez. A burgonya ültetését például a tavaszi hónapokra kellene előrehozni, vagy magasabb tengerszint feletti területeken kellene termeszteni.

„Ha nem találunk megoldást, a gazdák kevesebbet fognak keresni az alacsonyabb terméshozamok miatt, és a burgonya ára emelkedni fog” – figyelmeztetett Li Jieping, a Nemzetközi Burgonyaközpont kutatója.

A klímaváltozás hatásainak csökkentése érdekében Kína nemcsak innovatív mezőgazdasági technológiákba fektet be, hanem nemzetközi együttműködéseket is kezdeményez. A kutatók folyamatosan dolgoznak olyan burgonyafajták nemesítésén, amelyek ellenállnak a magas hőmérsékletnek és a betegségeknek.

A tudományos és technológiai fejlődés, valamint a gazdálkodók alkalmazkodóképessége kulcsfontosságú lesz ahhoz, hogy a burgonya megőrizze helyét a világ élelmiszerláncában, és Kína képes legyen szembenézni a klímaváltozás jelentette kihívásokkal.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu / reuters.com