paradicsomfajták Szerző: Kellerné Szász Anikó
Inkább a sokféleségük ejt bennünket zavarba, hiszen aki nem ismeri a fajtákat, nehezen találja meg a kertjébe illőt, és az ízlésének megfelelőt.
Én például egyetlen cég kínálatában találtam nem kevesebb, mint ezer fajta paradicsomot. Hogy könnyebb legyen a választás, szeretnék ajánlani néhány, a saját kertünkben jól teljesítő és a családban is kedvelt paradicsomfajtát.

Egyik kedvencünk az egyedülállóan korai, német 42-es, amely onnan kapta a nevét, hogy az ültetéstől számított, 42. napon már teremhet. A másik gyakran vetett fajta nálunk a Juhász, amely determinált, kacs nélküli, tojásdad alakú és kevés magtartalmú termésekkel ajándékoz meg bennünket.
A Gróf Batthyány hatalmas terméseket hoz, olykor akár az egy kilót is elérheti egyetlen gyümölcse, és mivel igen húsos fajta, kiváló paradicsomlé készülhet belőle. Én személy szerint a korai fajtákat, a kemény húsú salátaparadicsomot és a hibrid koktélokat ültetem többségben. Észrevételeim szerint a poloskakárosítás is sokkal ritkábban fordul elő rajtuk. Nagyon jó ízűek frissen is, de a keverékükből ízletes paradicsomlé főzhető.
A Kiepenkerl csúcsminőségű szaporítóanyagai közül jó szívvel ajánlom a kertünkben szintén bevált fajtákból a következőket: befőzéshez érdemes a Deko F1-est ültetni. Ez az úgynevezett „bikatöke” fajták közé sorolható, remek húsparadicsom. A másik a San Marzano típusú Pozzano F1, amely folyton növekvő, kacs nélküli és egészen a csúcsáig megőrzi a terméseinek nagyságát, sokáig terem. Igazi gourmet paradicsomnak számít még a Sacher F1, amely korán termő, zamatos, fűszeres salátaparadicsom.


De az igazi kedvenceim a koktél- és cseresznyeparadicsom-fajták, amelyeknek látványa már éréskor elbűvöli a kertészkedőt, hiszen hihetetlen bő termésükkel pozitív energiát közvetítenek, öröm végigjárni a kertet, amikor teremni kezdenek! Színesek, szépek és aranyosak! Sajnos, a poloskák is kedvelik, de mivel rengeteg rajtuk a termés, nem győzik szívogatni, így sok ép paradicsom marad nekünk is. Minőségromlás nélkül sokáig szedhetők, és nemcsak nassolásra alkalmasak, de akár a befőző fajtákból készített paradicsomlé is kiválóan ízesíthető velük. Néhány fajtát említek az általam kipróbáltak közül: Delicacy F1, Aranca F1, Dolcetto F1. és Super Sweet 100 F1. Fontos tudni róluk, hogy nemcsak rá van írva a csomagolására a vírusrezisztenciájuk, hanem ténylegesen is védettek, és garantáltan betegség nélkül, vegyszermentesen október végéig teremnek.
Ha kérdésük van, szívesen fogadom megkeresésüket az anikoeni@gmail.com e-mail-címre.
Szerző: Kellerné Szász Anikó
Ajánljuk még: