0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. március 16.

Uborka: apró tüskés vagy szemölcsös?

Konyhakertünk egyik fontos terménye az uborka. Szeretjük nyersen, salátának, de kovászolva és savanyítva télire is eltenni, valamint a csalamádéból is kihagyhatatlan.

Szerző: Kellerné Szász Anikó

No, de milyen uborkafajtát válasszunk, hogy a termése olyan legyen, amilyet szeretünk?

Apró tüskés vagy szemölcsös? Akár e két ismertetőjegy alapján is megkülönböztethetjük az uborka fajtáit, de alapvetően a feldolgozhatóságuk dönti el, melyiket választjuk.

A hagyományoknak megfelelően, korábban a legismertebb és a legnépszerűbb az aprótüskés Mohikán és a Perez fajta volt. Manapság azonban számtalan fajta közül válogathatunk.

Tapasztalataim alapján én inkább a tompa végű uborkákat ajánlom, mert ezeknek egyöntetűen „híz­nak” a termései, nem gömbölyödnek, hasasodnak középen, és még 10-12 cm hosszúságban is megőrzik a roppanó tulajdonságukat, ezért kiemelkedően gazdaságos a termesztésük. Ilyen például a Háros F1 és a Szatmár F1 fajta. Mindkettő kiválóan alkalmas mind a télire való savanyításhoz, mind a kovászoláshoz.

Berakó uborka
Berakó uborka
Fotó: Botanika Kft.

Tudom, hogy a kertészkedők többsége nem kedveli a szemölcsös uborkákat, pedig ezek valók igazán a téli eltevésre. Ráadásul a túl nagyra nőtt terméseket akár hosszában negyedelve is tartósíthatjuk, és még ebben a gazdaságos méretükben is ropogósak maradnak.

Sokan panaszkodnak, hogy megpuhul a konzervált uborkájuk. Ennek számos oka lehet, de számomra a legkedvesebb magyarázat az idősektől származik, miszerint „kevés volt a villámlás!”.

Egyébként a szemölcsösekből is igencsak bő a fajtaválaszték. Szívből ajánlom a Rédei Kertimag kínálatából a Levina F1-et, az apró tüskésből pedig a Charlott F1 a kiváló rezisztenciájú, nagyon korai és igen bőtermő, kertünk egyik legkedveltebb uborkafajtája. Választhatják még a Nagymama Konyhakertje termékcsaládból a Ramzes F1-es fajtát, amely kiváló salátauborka.

Saláta uborka
Saláta uborka
Fotó: Botanika Kft.

Egyébként a felsorolt fajták nem csupán eltevésre alkalmasak, hanem frissen fogyasztva is remek ízük van, enyhén édeskések és zamatosak, ropogósak, így bátran ültethetjük bármelyiket a kertünkbe, ezek mindegyike hibrid fajta, hiányzik belőlük a keserűséget okozó kukurbitacin nevű anyag, amit a növény azért termel, hogy megvédje magát a kártevőktől.

Nem szabad azonban figyelmen kívül hagyni, hogy az uborka vízigényes növény, ezért fokozottan figyelnünk kell, nemcsak a rendszeres tápanyag-utánpótlásra, hanem a folyamatos vízellátására is, földjét tartsuk mindig nedvesen – erre a vastag szalmamulcsozás tökéletes.

Érdemes még megemlíteni a fóliasátorban termeszthető fajtákat is. Ezek közül kiemelném a Girdap F1 mini kígyóuborkát, amely fóliánk „ékszere” lehet, mert igazán látványos a nóduszonként négyesével csüngő termései, amellyel mosolyt csal az arcunkra, és szeptember végéig ellát minket finom terméseivel. Az említett fajták mindegyike sikerrel vethető júniusban is.

Mint tudjuk, az uborka egyik elengedhetetlen fűszere a kapor. Ráadásul a kaprot edényekbe, cserepekbe, vagy bélelt zöldséges rekeszekbe bármikor vethetjük, egészen augusztusig. Ehhez is a Rédeiektől választottunk egy remek fajtát, a Morovant. A kaporvetéshez háromnegyedéig feltöltöm a választott edényt kerti földdel, ezt letakarom kartonpapírral, majd arra 6-8 centiméternyi palántaföldet szórok, de a magokat nem takarom be, csak elsimítom, mert fényen csírázik, majd nedvesen tartom mindaddig, amíg megjelennek a kis növénykék. Ha megnő, gyommentesen lehet vágni többször is, mint a tépősalátát. Időnként Humus FW táppal is meglocsolhatjuk, egész biztosan meghálálja!

Mindenkinek roppanós uborkát adó, „villámlással” bővelkedő, gazdag termést kívánok!

Kellerné Szász Anikó
A Berhidai Kertbarát Kör vezetője

Forrás: Kerti Kalendárium