Manapság már kevés olyan hely van, ahol a lovak a tavaszi, nyári időszakban dús legelőn lehetnek, a hosszú, száraz nyarak miatt a legelők szegényesek, az itt tartott állatoknak bizony kiegészítő takarmányként szénát kell adni a legelő mellé. A jó minőségű legelő biztosítja a lónak a megfelelő fehérje, E-vitamin és Omega-3 zsírsavak bevitelét, azonban a gyenge minőségű legelőn tartott és a szénával takarmányozott lovaknál pótolnunk kell ezeket.
A széna nem elég Omega-3
Azt gondolhatnánk, hogy a jó minőségű szénával megoldható az E-vitamin és az Omega-3 zsírsav pótlása, de sajnos ez nem igaz, ugyanis sem az E-vitamin, sem az Omega-zsírsavak nem különösen hőstabilak. Ez azt jelenti, hogy amikor a füvet lekaszálják és a napon kiterítik, hogy kiszáradjon, az E-vitamin és az Omega zsírsavak nagy része elvész.
Lótápok, kiegészítők Omega-3
Azoknak a lovaknak, amelyek jó minőségű takarmánykiegészítőt, vagy lótápot kapnak a gyártó által javasolt bevitellel, megfelelő E-vitaminhoz jutnak. A tulajdonosok azonban gyakran helytelenül etetik ezeket, és sokkal kevesebbet kínálnak, mint amennyit a gyártó a lovaik súlyához vagy munkavégzéséhez ajánl. Ezenkívül a takarmányok gyakran szintetikus E-vitamin-forrásokat tartalmaznak, amelyek biológiailag nem hasznosíthatók olyan jól, mint a természetes E-vitamin, és kevésbé valószínű, hogy kielégítik a ló szükségleteit.
Minden ló egyedi
A helytelen takarmányfelvétel és az alacsonyabb biológiai hozzáférhetőség miatt a lovak E-vitamin-hiányban szenvedhetnek, még akkor is, ha papíron úgy tűnik, hogy a napi szükségleteiket kielégítik. Ezenkívül az E-vitamin felhasználása lovanként nagyon eltérő. Ugyanazt a takarmányt három olyan lónak is lehet adni, amelyeknek pontosan ugyanaz az E-vitamin-szükséglete, és mégis az egyiknek hiányos, a másiknak normális, a harmadiknak pedig a normál feletti lesz a szérumszintje.
Ez a teszt különösen ajánlott a nagy igénybevételnek kitett lovaknál.
Egyéb pótlási lehetőségek
Az Omega-3 zsírsavak forrását legkönnyebben a magas Omega-3 zsírsavtartalmú őrölt, stabilizált lenmaggal vagy hidegen sajtolt lenolaj etetésével lehet biztosítani. A megfelelő Omega-3 zsírsavakhoz nem jutó lovak fénytelen, durva szőrzetűek lehetnek és romlik a bőrminőségük. Az alacsony E-vitamin szint is tükröződhet a szőrzet minőségében, de összefügg az izomfájdalmakkal, a gyenge regenerálódási képességgel és a megfelelően izmolt felsővonal fejlődésének és fenntartásának hiányával. Természetesen a megfelelő felsővonalhoz elengedhetetlen a korrekt edzés és a megfelelő nyereg kiválasztása, ezek nélkül ne várjunk csodát az E-vitamintól.
Fontos a minőségi fehérje
A minőségi fehérje is fontos a felsővonal fejlődéséhez és fenntartásához, és bár a legtöbb széna megfelelő nyersfehérjét biztosít, nem mindig a legjobb minőségű.
A laboratóriumi vizsgálat megfelelő mennyiségű nyersfehérjét mutathat ki, de az emésztőrendszerben előfordulhat, hogy nem áll rendelkezésre a ló számára. Megmentheti a helyzetet egy jó balancer táp, mivel ezek a tápok általában meglehetősen magas fehérjetartalmúak, és garantálják a tipikusan alacsony szinten levő aminosavakm, a lizin, a metionin és a treonin megfelelő szintjét.
Ajánljuk még: