Bírálati szempontok
A mazsolák minőségét is szükséges értékelni. Erre fejlesztettek ki egy kóstolási protokollt és a hozzá tartozó értékelési szempontokat. A kóstolás során 1-től 10-ig terjedő skálán (1 = rossz, 10 = kiváló) kell értékelniük a bírálóknak az egyöntetű megjelenést, az íz kellemességét, a textúrát.
A megjelenésen belül öt tulajdonságot értékelünk. Fontos a mazsola színe, kedvezőbb az aranysárga, mint a sötétbarna, az aszalt bogyók színegyöntetűsége is értékmérő. A méretet nem hagyhatjuk figyelmen kívül, azonban külön jelentőséggel bír, hogy a termék minél inkább méretazonos legyen. Végül a megjelenéshez tartozik a szemek ráncosságának megítélése. Minél apróbbak és sűrűbbek a ráncok, annál kedvezőtlenebbnek ítéljük ezt a tulajdonságot. A hosszabb, minél kevesebb számú ránc a kedvezőbb.
A textúrát tekintve négy jellemzőt szoktak értékelni, a kristályszemcsésséget, a rágósságot, a ragadósságot és a szárazságot. Az a kedvezőtlen, ha ezek bármelyike túlhangsúlyozott a textúrában.
Koncentrált tápanyag
A mazsola beltartalmi értékeinek köszönhetően rengeteg kedvező hatást gyakorolhat egészségünkre. Táplálkozással foglalkozó kutatók alaposan tanulmányozták, mint értékes tápanyagforrást, amely vitaminokban, ásványi anyagokban, antioxidánsokban és rostokban gazdag.
Egy adag (43 g) mazsola energiatartalma 129 kcal; tartalmaz 1,6 gramm élelmi rostot, 0,2 gramm zsírt, 25 gramm cukrot, 322 milligramm káliumot, 14 milligramm magnéziumot és 0,8 milligramm vasat. Mindezeken túlmenően számos fitokemikália is van benne, flavonoidok (katekinek, kempferol, kvercetin és rutin), hidroxi-fahéjsavak (kaftársav és kutársav), epikatekinek, fitoösztrogének (daidzein és genistein) és rezveratrol. Feltehetjük a kérdést, hogy mindezek mire jók. A fitokemikáliák jelentős része antioxidáns, képesek megkötni a szabad gyököket, gyulladáscsökkentő hatásuk lehet. Az ásványi anyagok jó hatásúak fogaink, csontjaink, izomzatunk egészségének megőrzésére, a magas vastartalom fontos a vérképzésben. Csekély fehérjetartalmának köszönhetően a mazsolában lévő cukor lassabban szívódik fel. Összefoglalva, a mazsolafogyasztás jobb tápanyagbevitellel, étrendminőséggel és testtömeg-paraméterekkel, valamint az elhízottság és a metabolikus szindróma alacsonyabb kockázatával járt az Egyesült Államokban élő felnőtteknél.
Nassolhatjuk önmagában vagy olajos magvak társaságában. Nagyon sok desszert nélkülözhetetlen ízesítője, gazdagítója. Kiválóan illeszthető a különböző növényi alapú étrendekbe. Számos ételünk elképzelhetetlen mazsola nélkül: a stíriai metélt, a mazsolás kuglóf, a túrós pite, a vargabéles, és mind a diós, mind a mákos bejgli.
Magyar fajtákból
Ezekhez a finomságokhoz mi is elkészíthetjük a saját mazsolánkat. Magyarország klimatikus viszonyainak változása miatt az utóbbi évtizedekben – évjárattól függően – egyre könnyebben készíthetünk mazsolát. Ehhez megfelelő fajtákra van szükségünk.
Bogyóit megtermékenyülés nélkül hozza, azaz partenokarp, ez azt eredményezi, hogy kisebb méretűek. Korai érésű szőlő, alkalmas lehet arra is, hogy a napon aszaljuk. Kellemesen muskotályos íze hamar a kedvencünkké válik.
A Cirmos fajtát is figyelmükbe ajánlom a nemesítéseink közül. Bogyói nagyobbak az előzőnél, semlegesebb ízűek, más íz- és aromaanyagokat könnyen felvesznek. A fürtkocsányzatról könnyen leperegnek az aszalt szemek.
Vizsgáljuk a Jereváni rózsaszín fajta alkalmazkodását hazai viszonyainkhoz. Remek textúrája, harmonikus íz-, aromaanyagai, méretben, színben való egyöntetűsége alapján remek nassolnivaló lehet a jövőben.