0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. augusztus 19.

Egy látványos gyümölcs, sok titokkal: tényleg ehető a narancseper?

A narancseper (Maclura pomifera) egy szép nagy gyümölcs, ami sokak szerint semmire sem jó. Nem túl gyakori hazánkban, de azért össze lehet futni vele, főleg a téli időszakban.
A növényből létrehozott készítmények fájdalomcsillapító hatással rendelkeznek, ami segíthet különböző például fejfájás vagy izomfájdalmak enyhítésében.

A narancseperben található bioaktív vegyületek hozzájárulhatnak az immunrendszer erősítéséhez, így segítve a szervezet védekezőképességét a fertőzésekkel szemben.

Az indiánok jobban tisztelték

Lehet, hogy az utolsó kép rólam?
Fotó: Nagy Zita Réka

A narancseper (Maclura pomifera) gyógyászati felhasználása hagyományos népi orvoslásban széleskörű, különösen Észak-Amerikában és Dél-Amerikában. Az amerikai indián népek, például a komancsok, a narancsepert a szem betegségeinek kezelésére használták.

A gyökér főzetét vízben hígítva a szembe hintették, hogy enyhítsék a gyulladást és a fájdalmat.

Bolíviában a narancseper levét fogfájás csillapítására használták, míg a kérgét és leveleit menstruációs fájdalmak enyhítésére alkalmazták. Ezek a hagyományos praktikák a helyi közösségek tapasztalatain alapulnak. A narancseper gyulladáscsökkentő tulajdonságait is kiemelik. A növény leveleinek és kérgének főzetei gyakran szerepelnek a helyi gyógymódokban. Főzetét fürdővízhez adva bőrfiatalító hatást tulajdonítanak neki, állítólag selymesíti a bőrt és nyugtató hatású.
Kertben nagyon szép és látványos fa, jó árnyékadó. Emellett gyümölcsei kellemes illatúak, mint ahogy régen birsalmákat tartottak ilyen célból a szobában, a narancseper gyümölcse is kiváló szobaillatosító. Őszi-téli virágkötészeti kompozíciókba is érdemes használni, kellemes illata mellett. A felszeletelt gyümölcs megszárítva pedig még tartósabb dekorációs alapanyag, akár potpourrik készítésekor is hasznát vehetjük.

És az íze?

Nem azt mondom, hogy naponta kettőt-hármat lehet megenni belőle, mint az almából, de egy kisebb darabot érdemes megkóstolni, mert nem annyira rossz, mint ahogy terjesztik róla, sőt nem is rossz az íze. A félbevágott gyümölcsnél érdemes megvárni, hogy a tejnedv kijöjjön belőle. Utána egész kellemes ízű, bár elég száraz. Az íze körülbelül semmi másra nem emlékeztető, enyhe, de jellegzetes.

És hogy tényleg nem mérgező-e, az majd kiderül. Egy baráti tanács mindenkinek: ha nem hallanának rólam itt a továbbiakban, akkor inkább mégse kóstolják meg!
Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: