0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. január 25.

Egy látványos gyümölcs, sok titokkal: tényleg ehető a narancseper?

A narancseper (Maclura pomifera) egy szép nagy gyümölcs, ami sokak szerint semmire sem jó. Nem túl gyakori hazánkban, de azért össze lehet futni vele, főleg a téli időszakban.

A narancseper jó példa arra, amikor azt állítják egy növényről, hogy semmire nem jó, ehhez képest a valóság nagyon más…

Látványos gyümölcs, sok titokkal
Fotó: Wikipedia

Érdekes gyümölcsei ilyenkor válnak igazán láthatóvá a fák csupasz ágain, majd miután lehullottak, akkor a fák alatt. Sokszor felmerül internetes fórumokon, hogy mire is jó ez a növény, és mindig vannak, akik egyszerűen lerendezik azzal, hogy semmire. Rész-igazságuk annyiban van, hogy egy ilyen szép nagy gyümölcsért tényleg kár, hogy „nem ehető”. Számos helyen olvasható, hogy jó eséllyel nem mérgező a növény semelyik része, egész egyszerűen íze és állaga a gyümölcsnek nem elég jó ahhoz, hogy elfogyasszuk. A szilveszter a fogadások és fogadalmak időszaka: és egyébként is mindent a magyarmezogazdasag.hu-ért, így megkóstoltam…

Mi is a narancseper?

A narancseper Észak-Amerikában őshonos, különösen az USA déli és délkeleti részein (Arkansas, Oklahoma, Texas). Európába a 19. században került be, ahol főként parkokban és kertekben ültették dísznövényként. Dél-Európában kivadult és mára meghonosodott.

Lombhullató, kétlaki fa vagy cserje, mely akár 20 méter magasra is megnőhet.

„Ágai tövisesek, kérge narancs barnás, idősebb korban repedezett. Termése gömb alakú áltermés (10–15 cm átmérőjű), amely éretlen narancsra hasonlít. Színe zöldtől narancssárgáig változik, de emberi fogyasztásra alkalmatlan keserű tejnedve miatt” – olvasható sok helyen róla.

Melegigényes, szárazságtűrő növény, amely gyenge talajon is megél. Fiatal korban fagyérzékeny lehet.

Sok mindenre jó ahhoz képest, hogy haszontalannak tartják

Szép díszfa, de még több annál…
Fotó: Wikipedia
Kiváló minőségű, kemény és tartós faanyaga miatt íjak, szerszámok készítésére használták az indiánok. A talajjal érintkezve is ellenálló, felületkezelés nélkül is sokáig megőrzi jó tulajdonságait a faanyaga. Parkokban szoliterként vagy sövényként ültetik tövises ágrendszere miatt. Állítólag a szögesdrót feltalálása előtt sok helyen használták áthatolhatatlan térhatárolóként.

Antioxidánsai révén tartósításra alkalmas, kísérletek folynak arról, hogy terméséből lisztet készítsenek, vagy olajat vonjanak ki. A narancseper tehát nemcsak látványos megjelenésével tűnik ki, hanem sokoldalú felhasználhatóságával is, annak ellenére, hogy az a közvélekedés lesújtó véleménnyel van róla. Ez valószínűleg azon alapul, hogy nem nagyon ehető, de attól még lehet hasznos.

A narancseper (Maclura pomifera) gyógyászati felhasználása több területre kiterjed, köszönhetően a növény különleges összetevőinek és gyógyhatásainak. Gyümölcsének és leveleinek antioxidáns tulajdonságai vannak, amelyek segíthetnek a szabad gyökök semlegesítésében, így hozzájárulhatnak a sejtek védelméhez és a krónikus betegségek megelőzéséhez. A növény különböző részei gyulladáscsökkentő hatással bírnak, ami hasznos lehet ízületi gyulladások és egyéb gyulladásos állapotok kezelésében. A népi gyógyászatban a levelek főzetét alkalmazzák ilyen célokra. A narancseper kivonatait egyes bőrbetegségek, például ekcéma és pikkelysömör kezelésére használják.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: