A narancseper jó példa arra, amikor azt állítják egy növényről, hogy semmire nem jó, ehhez képest a valóság nagyon más…
Érdekes gyümölcsei ilyenkor válnak igazán láthatóvá a fák csupasz ágain, majd miután lehullottak, akkor a fák alatt. Sokszor felmerül internetes fórumokon, hogy mire is jó ez a növény, és mindig vannak, akik egyszerűen lerendezik azzal, hogy semmire. Rész-igazságuk annyiban van, hogy egy ilyen szép nagy gyümölcsért tényleg kár, hogy „nem ehető”. Számos helyen olvasható, hogy jó eséllyel nem mérgező a növény semelyik része, egész egyszerűen íze és állaga a gyümölcsnek nem elég jó ahhoz, hogy elfogyasszuk. A szilveszter a fogadások és fogadalmak időszaka: és egyébként is mindent a magyarmezogazdasag.hu-ért, így megkóstoltam…
Mi is a narancseper?
A narancseper Észak-Amerikában őshonos, különösen az USA déli és délkeleti részein (Arkansas, Oklahoma, Texas). Európába a 19. században került be, ahol főként parkokban és kertekben ültették dísznövényként. Dél-Európában kivadult és mára meghonosodott.
„Ágai tövisesek, kérge narancs barnás, idősebb korban repedezett. Termése gömb alakú áltermés (10–15 cm átmérőjű), amely éretlen narancsra hasonlít. Színe zöldtől narancssárgáig változik, de emberi fogyasztásra alkalmatlan keserű tejnedve miatt” – olvasható sok helyen róla.
Melegigényes, szárazságtűrő növény, amely gyenge talajon is megél. Fiatal korban fagyérzékeny lehet.
Sok mindenre jó ahhoz képest, hogy haszontalannak tartják
Antioxidánsai révén tartósításra alkalmas, kísérletek folynak arról, hogy terméséből lisztet készítsenek, vagy olajat vonjanak ki. A narancseper tehát nemcsak látványos megjelenésével tűnik ki, hanem sokoldalú felhasználhatóságával is, annak ellenére, hogy az a közvélekedés lesújtó véleménnyel van róla. Ez valószínűleg azon alapul, hogy nem nagyon ehető, de attól még lehet hasznos.
A narancseper (Maclura pomifera) gyógyászati felhasználása több területre kiterjed, köszönhetően a növény különleges összetevőinek és gyógyhatásainak. Gyümölcsének és leveleinek antioxidáns tulajdonságai vannak, amelyek segíthetnek a szabad gyökök semlegesítésében, így hozzájárulhatnak a sejtek védelméhez és a krónikus betegségek megelőzéséhez. A növény különböző részei gyulladáscsökkentő hatással bírnak, ami hasznos lehet ízületi gyulladások és egyéb gyulladásos állapotok kezelésében. A népi gyógyászatban a levelek főzetét alkalmazzák ilyen célokra. A narancseper kivonatait egyes bőrbetegségek, például ekcéma és pikkelysömör kezelésére használják.