A táj szürke, a természet még alszik, egy gondos kerttulajdonos számára azonban az év első hónapjai is tartogatnak teendőket. A gyümölcsfák metszése nemcsak esztétikai, hanem praktikussági szempontokból is fontos feladat. Amennyiben azt szeretnénk, hogy fáink erősek, egészségek maradjanak, érdemes elsajátítanunk a helyes metszési technikákat! Mizsei Károly és állandó szakértő-újságírónk, Nagy Z. Róbert az Így csináld! januári részében bevezetnek bennünket a téli metszés alapjaiba.
A metszés fő célja a termőegyensúly megtartása. Hiányában – szerencsés helyzetben – sok, de apró gyümölcsöt szüretelhetünk, holott az ideális pont ennek az ellenkezője: a kisebb mennyiségű, de jobb minőségű termés. Emellett a lomb szimmetriájának biztosításával csökkenthetők a viharkár kockázatai és javul a növény benapozottsága, szellőzöttsége.
A tevékenység ipari ültetvényeken és lakossági kertekben egyaránt fontos, különbség csak a végrehajtás metodikájában van. Amíg otthon kivitelezhető a kézi nyírás, nagyobb területeken gépi eszközökkel, például síkfal metszővel szokták gyorsítani a folyamatot.
Habár a munka elvégezhető vegetációs időben is, az ősztől tavaszig terjedő időszak a javasolt rá inkább, mivel egyrészt nincsenek levelek a fán – aminek révén átláthatóbbá válik a koronaszerkezet – másrészt ebben az intervallumban leáll a fa nedvkeringése. A kisebb – 4 centiméter átmérő alatti – felületeket emiatt nem szükséges fertőtleníteni, illetve a későbbiekben elég kén és réztartalmú szerekkel végzett lemosó permetezést alkalmazni rajtuk. A nagyobb vágásoknál feltétlenül szükséges ekkor is fasebkezelőt használni.
Ami a technikát illeti, a keresztező ágakat és a száraz, beteg részeket elengedhetetlen eltávolítani, valamint mindig külső rügyre kell metszeni, annak érdekében, hogy a fa kifelé terjedjen, ne sűrűsödjön.
A metszéssel hajtást indikálunk, tehát nagy valószínűséggel dúsabb lesz a hajtásnövekmény, így ha valaki elkezd metszetni, akkor érdemes számítani arra, hogy utána újra és újra el kell majd végezni a műveletet. Egy bizonyos szint fölé egyébként nem érdemes egyiket sem engedni, mivel a nagyon magasan lévő terméseket nem fogjuk tudni leszedni.
A fiatal fáknál az első években kevésbé a magasság beállítása, sokkal inkább az ágak irányának és távolságának szabályozása a cél, például kötözéssel és távtartók alkalmazásával.
A gyümölcsfa-oltványok speciális esetet képeznek, mivel két részből állnak: egy alanyból, ami csak a gyökeret adja és egy nemesből, ami a föld feletti részt.
Ahhoz, hogy a télen vásárolt csemetéink már a tavaszi kertünk ékei legyenek, néhány aranyszabályt érdemes betartanunk:
- A gyümölcsfa oltványokat bármikor kiültethetjük, amikor nincsen fagy, ám időszaktól függetlenül elengedhetetlen gondoskodni a bőséges vízellátásról. Érdemes várni, ha nem várható rövidtávon elégséges mennyiségű csapadék.
- Telepítés előtt ajánlott a gyökerek visszametszése, ami fokozza a további növekedésüket.
- A szemzés helyének a talajjal egy szinten kell lennie, különben kigyökerezhet a nemes, vagy kihajthat az alany.
- Az őszi ültetés után tavasszal metsszük meg először a fát, hogy elkerüljük a tél okozta fagykárokat.