0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. február 7.

Jubileumi gasztronómiai megmérettetés: már elindult a jelentkezés!

Tizedik alkalommal mérhetik össze tudásukat a Közétkeztetési Szakácsversenyen (KÖSZ) az intézményi és munkahelyi étkeztetés szereplői.

A gasztronómiai megmérettetésre 2025. április 30-ig lehet jelentkezni, ezúttal már három kategóriában. Az idei verseny fő témája a fenntartható közétkeztetés, így a csapatoknak többek között ezt is szem előtt kell tartaniuk a menüsor összeállításakor.

gasztronómia, séf, szakács, verseny, konyha
Illusztráció: Freepik

Jelentős szakmai támogatottság és összefogás mellett, immár tizedik alkalommal rendezik meg a KÖSZ-t a Közétkeztetők és Élelmezésvezetők Országos Szövetsége (KÖZSZÖV), a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség (MNGSZ) és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) közös szervezésében.

A többfordulós verseny fővédnöki tisztségét dr. Nagy István agrárminiszter és dr. Nemes Imre, a Nébih elnöke töltik be. Szakmai védnökként segíti a programot Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d’Or Akadémia elnöke és Zoltai Anna, a Közétkeztetők és Élelmezésvezetők Országos Szövetségének elnöke.

A verseny témája a fenntartható közétkeztetés, melynek bizonyítására a szervezők 3 vagy 4 fős csapatok jelentkezését várják az ország minden pontjáról. Az idei évben újdonság, hogy nevezni ezúttal már három, gyermek- és diákétkeztetés, intézményi felnőtt közétkeztetés, valamint munkahelyi vendéglátás kategóriában is lehet.

A menüsorok nettó nyersanyagköltsége nevezési kategóriánként változó, 850 és 1250 forint között lehet. A csapatok számára kötelező és tiltott alapanyagokat is előírtak a szervezők, valamint mindhárom kategóriában elvárás, hogy egy húsmentes előétel vagy főétel szerepeljen a menüben. Előírás az is, hogy legalább egy alapanyag Kiváló Minőségű Élelmiszer (KMÉ) védjegyes termék legyen, valamint, hogy egy felhasznált zöldség vagy gyümölcs öko/ bio minősítéssel rendelkezzen.

közétkeztetés, menza
Illusztráció: Freepik
A KÖSZ különlegessége, hogy a csapatok a versenyt támogató szervezetek által delegált, elismert szakmai mentorok segítségét is igénybe vehetik.

Az elődöntők legjobbjai pedig a 2026-os SIRHA Budapest élelmiszeripari és HoReCa szakkiállításon mérhetik majd össze tudásukat.

A nevezési határidő 2025. április 30-a. A részvételi feltételek, valamint a nevezési lapok elérhetőek a szervező és támogató szervezetek weblapján:

  • https://portal.nebih.gov.hu/kozetkeztetesi-szakacsverseny
  • https://www.kozszov.hu/
Forrás: Nébih sajtóközlemény

Magazin ajánló: