A kakaófák terméshozama idővel csökkenni kezd. Ilyenkor a gazdák általában kivágják a kiöregedett fákat, és valahol máshol új ültetvényt hoznak létre. Ehhez pedig gyakorta erdőirtáshoz folyamodnak, ezért az ágazat környezetterhelése igen nagy.
A Göttingeni Egyetem tudósai azonban egy – legalábbis a kakaótermesztésben – új módszerrel kísérleteznek: az oltással. Ennek lényege, hogy
Ezzel rövid idő alatt le lehet cserélni az elöregedett ágakat a koronában a fiatal, jó termőképességű hajtásokra. A módszer már régóta ismert más fák esetében, de kakaónál még nem próbálták korábban – írja a ScienceDaily.

Fotó: DANIEL INTUS
A Görringeni és Würzburgi Egyetem kutatói Nemzetközi Biodiverzitás nevű szervezettel közreműködve végezte kísérleteit Peruban. A kutatók a Cacao Blanco de Piura nagyhozamú fajta hajtásait használták, mely egy bennszülött perui fajta.
„Ezek az őshonos fajták már két év után 45 százalékkal növelték a terméshozamot” – mondta Dr. Carolina Ocampo-Ariza, a Göttingeni Egyetem agroökológiai csoportjának munkatársa, a kutatás vezetője. Ez rámutat arra, milyen értékes módszer a oltás arra, hogy rövid idő alatt növelhessék a terméshozamot.
Az oltványok létrehozatala utáni első hat hónapban a kutatók megfigyelték a jelenlévő ízeltlábúakat. Attól tartottak ugyanis, hogy a helyi biodiverzitás sérülhet azáltal, hogy a fiatal oltott hajtásokat nem fogják kedvelni a pókok, rovarok és atkák, mutatott rá Sophie Müller, a Göttingeni Egyetem volt MSc hallgatója, a kutatás egyik vezetője.
Ez azonban jó hír a termesztőknek, mivel a ragadozó ízeltlábúak jelenléte segít kordában tartani a kártevőket.

Fotó: pxhere.com
„A tanulmányunk megmutatja, hogy az oltás egy fenntartható alternatíva, ami segít megújítani a kakaó fákat. Ez megakadályozza, hogy a mezőgazdasági területeket túlságosan behatoljanak a trópusi erdőkbe” – húzta alá Teja Tscharntke, a Göttingeni Egyetem professzora, a tanulmány társszerzője.