0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. augusztus 21.

Egy strapabíró virág, egyenesen Kínából: nem véletlenül ez a nemesítők kedvence

Szinte minden díszkertben megtalálható egy-egy tő a sásliliom alapfajából, ám azt kevesen tudják, hogy hibridjeinek a száma elérte a százezret.

Levele, virága ehető

A sásliliom levele és virága is ehető, és Ázsiában nagy hagyományai vannak a gasztronómiai felhasználásának.

Levelét és hajtását 5-8 cm-es állapotban nyersen és főzve is felhasználhatjuk. Később rostos lesz és fogyasztásra alkalmatlan.

A virágrügy sokoldalúan elkészíthető, ehető nyersen, savanyítva és főzve is. Ételkészítéshez a fiatal bimbó alkalmasabb, mint a virágzás előtt álló. Kellemes zöldborsóízű és enyhén csípős időnként. Keverhetjük párolt rizshez, készíthetünk salátát különféle öntetekkel, adhatjuk leveshez, süthetünk vele omlettet.

Virágait szintén lehet nyersen és főzve is fogyasztani. Díszíthetünk velük különféle ételeket és tölthetjük, mint a tök virágát, salátákba, desszertekbe tehetjük. Keleten megszárítják és leves sűrítésére is használják.

Megvastagodott gyökere szintén ehető nyersen is, megfőzve a kukoricára emlékeztető az íze.

A Hemerocallis middendorffii esculenta (H. es­culenta) faj kifejezetten táplálkozási célokat szolgál, de minden más sásliliom is ehető.
sásliliom

Fotók: Kovács Mónika

 

Forrás: Kertbarát Magazin

Szaklap, amelyben a cikk megjelent:

Magazin ajánló: